Infofinanciar > Info > TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe. Vor fi afectați și cei cu Prima Casă
Info

TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe. Vor fi afectați și cei cu Prima Casă

Cheile casei
Sursă foto: Adevărul

Deficitul bugetar este o mare problemă cu care statul se confruntă la momentul actual. Oficialii pregătesc în aceste zile pachetul de măsuri fiscal bugetare. Acestea vor fi implementate cu scopul de a reduce gaura din buget cu care statul se confruntă. Aceste măsuri vor afecta mai multe persoane. Vor apărea modificări și la nivelul pieței imobiliare. Va fi introdus un TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe.

Așadar, vor avea de suferit și cei care optează pentru Prima Casă. Oamenii care vor vrea să-și cumpere o locuință vor fi nevoiți să plătească mai mult la stat.

TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe

Au fost anunțate noi creșteri de taxe. Românii vor avea mai mult de cotizat la stat pentru a duce la scăderea deficitului bugetar. În acest sens, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat vești nefavorabile pentru un anumite sector. Mai exact, este vorba de construcții.

TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe. Această măsură va face parte din cadrul pachetului legislativ, care urmează să fie implementat de Guvern. Această creștere a TVA-ului are ca principal scop controlul și diminuarea deficitului bugetar.

Tranzacții cu locuințe, apartamente sau case

Pentru astfel de tranzacții din domeniul construcțiilor, în acest moment se aplică o cotă de TVA redusă. Este vorba de un procent de 5%. Dar, acest lucru ar putea deveni istorie. Ministrul de Finanțe a anunțat că, potrivit noilor măsuri, TVA -un pentru tranzacții cu locuințe va ajunge la 9%.

TVA de 9% pentru tranzacțiile cu locuințe. Conform informațiilor date de ministru, cota standard de TVA nu va fi modificată. În acest sens, alimentele și energia nu vor suferi creșteri de prețuri. Cota de TVA va rămâne de 5% pentru energie și 9% pentru alimente.  „În imobiliare crește de la 5 la 9 la sută”, a declarat Marcel Boloș. În legătură cu Prima Casă, TVA-ul va crește de la  5 la 9% „pentru acele locuințe care sunt sub 120.000 euro.” a semnalat ministrul.

Impozit pe venit pentru microîntreprinderi

Vechea cotă de impozit pe venit pentru microîntreprinderile va intra din nou în vigoare. Este vorba de impozitul pentru microîntreprinderile cu o cifră de afaceri mai mare de 300.000 de lei. Marcel Boloș a explicat că aceste măsuri au fost introduse cu un scop clar. Mai exact, pentru că există firme din acest sector care profită de lege.  Aceste firme își distribuie profiturile către microîntreprinderi. Se beneficiază astfel de „optimizare fiscală”.

„Noi avem 390.117 de microîntreprinderi care au o cifră de afaceri de 250 mld lei. Au profit net de 66 mld lei și plătesc bugetului de stat 2,5 mld lei. Acesta e contextul de la care pornim. Cei care au cifra de afaceri până în 300.000 lei rămân cu cota de impozit pe venit de 1%. Și între 300.000 până la 2,5 milioane lei se revine la vechea cota de impozit pe venit de 3%. Totuși este o zona de optimizare fiscala pe care o folosesc destul de mulți.” a semnalat ministrul de Finanțe.

Noi taxe pentru bănci

Guvernul a anunțat că dorește să implementeze noi taxe pentru bănci. Este vorba de taxele care se aplică băncilor cu profituri excepționale. „Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei. Iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%” a spus Marcel Boloș, conform Romania TV .