Infofinanciar > Info > Bilanțul anului 2022! Care au fost cele mai importante „mișcări” din sectorul asigurărilor
Info

Bilanțul anului 2022! Care au fost cele mai importante „mișcări” din sectorul asigurărilor

Insurance, Sursă foto: Edu Time
Sursă foto: Edu Time

Piața asigurărilor din România a fost marcată în anul 2022 de un haos general, din cauza celui de-al treilea faliment înregistrat în domeniu din ultimii 6 ani, cel al companiei City Insurance. În urma acestui eveniment. preţurile polițelor RCA din România au explodat, iar cel mai mult de pierdut au fost oamenii de rând.

Pentru a face față acestui nou context, companiile de asigurări din țara noastră au decis să-și refacă strategiile.

Astfel că, dacă multe dintre acestea erau, înainte de falimentul City Insurance, foarte reticente în ceea ce privește expunerea pe piaţa RCA, aceleași companii au ajuns să înregistreze creşteri colosale ale cotelor de piaţă și a clienților.

Ca urmare a falimentului City Incurance, celelalte companii au încercat să profite de spațiul gol lăsat de cel mai important pion de pe piață și să-și continue ascensiunea. De asemenea, noi jucători şi-au făcut apariția „în scenă”, printre care Axeria Iard, sucursală care activează în baza FoE (freedom of establishment), care va începe emiterea primelor poliţe în 2023.

În prezent, principala firmă de profil din țara noastră este Groupama, scrie Ziarul Financiar.

Falimentul City Insurance

Pe data de 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a decis oficial intrarea în faliment a companiei City Insurance. În calitate de lichidator judiciar al societății a fost ales CITR.

Anterior deciziei Tribunalului, compania City Insurance, care a fost cel mai mare asigurător de pe piață, avea o cotă de piață de 45% pe segmentul RCA şi afaceri de 500 mil. Euro.

Acesteia i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare de către ASF, ca ulterior să-i fie constatată starea de insolvenţă. În cele din urmă, societatea a depus cererea de intrare în faliment pe data de 17 septembrie 2021.

În urma falimentului, peste 3,1 milioane de clienţi au trebuit să îşi găsească alţi asigurători pentru a-şi face poliţa RCA.

Ascensiunea Groupama

Potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în primele luni ale anului 2022, Groupama și-a consolidat prima poziție în piața asigurărilor din România.

Compania a avut un volum al primelor brute subscrise de 2,16 mld. lei în perioada 1 ianuarie-30 septembrie, având cel mai mare avans al subscrierilor din domeniu (dublu față de aceeași perioadă a anului 2021).

Groupama este o companie deţinută de grupul francez cu acelaşi nume. Aceasta a reușit să se situeze, până nu demult, pe locul 5 în clasamentul celor mai mari jucători din întreaga piaţă a asigurărilor, scrie Ziarul Financiar.

Descoperirea „cartelului” de pe piața asigurărilor

Reprezentanții Consiliului Concurenţei au decis să sancționeze trei companii din piața asigurărilor din România, Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig, și un broker de asigurări, Aon România, cu amenzi totale în valoare de 15.120.582 milioane lei. Acestea au fost aplicate pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața asigurărilor de aviație din România.

Astfel, în urma unei investigații, Consiliul Concurenței a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. și Omniasig Vienna Insurance Group S.A au stabilit un acord cooperare ce viza piața asigurărilor de aviație pentru clienții mari din țara noastră, scriu cei de la Cotidianul.

Prin realizarea acestei înțelegeri, companiile în cauză și-au împărțit clienții mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero), eliminând astfel concurența dintre ele.

Pentru că și-au recunoscut vina, firmele au beneficiat de o reducere a amenzii. Prin urmare, Consiliul Concurenței a decis să amendeze

a) Aon România cu 343.731 lei

b) Generali S.p.A. UK Branch cu 8.163.743 lei

c) Generali România cu 1.892.846 lei

d) Omniasig cu 4.720.262 lei