Infofinanciar > Info > Cum a evoluat piața de asigurări în acest an? Sumele retrase de beneficiari, în creștere față de 2021
Info

Cum a evoluat piața de asigurări în acest an? Sumele retrase de beneficiari, în creștere față de 2021

Cum a evoluat piața de asigurări în acest an? Sumele retrase de beneficiari, în creștere față de 2021
sursa foto accuquote

Potrivit raportului înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru primele 9 luni ale acestui an, a fost înregistrată o creștere considerabilă a sumelor acordate de către societățile de asigurări de viață beneficiarilor, pe fondul climatului economic incert al momentului. Cu alte cuvinte, mai mulți oameni au fost nevoiți să îți retragă economiile personale pentru a face față cheltuielilor.

Cifrele din primele nouă luni ale acestui an arată că deținătorii de asigurări au retras sume considerabil mai mari din fondurile de asigurări. Volumul total al subscrierilor a depășit 10 milioane de lei, adică o creștere de 34% față de perioada anului precedent.

Evoluția pieței de asigurări

În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent.

Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie – septembrie 2021, deținând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale. Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, în creștere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021, se arată în raport. Societățile care subscriu asigurări de viață în România au plătit, în primele nouă luni din 2022, aproape 1,2 miliarde de lei sub formă de maturități, răscumpărări totale sau răscumpărări parțiale, arată raportul, citat de Studii Financiare.

Sumele încasate de deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media din primelor trei trimestre din ultimii cinci ani, arată calculele www.studiifinanciare.ro, bazate pe datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.

Aceste date arată că piața asigurărilor ajunge la maturitate, odată cu încheierea contractelor încheiate în anii 1990 și mai ales la începutul anilor 2000, când asigurările de viață s-au extins considerabil în România.

Numărul contractelor, în scădere

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul primelor 9 luni ale anului 2022 a fost de aproximativ 15,9 milioane, în scădere față de perioada similară din anul precedent cu aproximativ 7%.

Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul lunii septembrie 2022 pentru asigurările generale reprezintă circa 91% din numărul total de contracte. Numărul de contracte în vigoare la finalul perioadei de referință pentru activitatea de asigurări generale a înregistrat o scădere cu circa 7,6% comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce numărul contractelor în vigoare pentru AV a scăzut cu aproximativ 4,5%.

Pe de altă parte, asigurările de viață au înregistrat o ușoară creștere, pentru care asigurătorii au subscris 2,05 miliarde de lei până la finalul lui septembrie. Acest lucru arată că piața asigurărilor de viață se păstrează constantă în ultimii ani.

„Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual“, explică analiștii ASF în Raportul citat.

De asemenea, trebuie luat în considerare și noul context economic actual, marcat de creșterea galopantă a inflației și a prețurilor, care a făcut necesar ca populația să intre în rezervele personale pentru a-și acoperi cheltuielile. Astfel, mai multe persoane au recurs la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare. Acest lucru este o dovadă a faptului că asigurările de viață care au și o componentă investițională sunt un sprijin real în timpuri dificile, chiar dacă randamentele oferite nu sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel, se mai arată în sursa citată.