Infofinanciar > Lumea la zi > Berlinul intră în datorii. Ce-i așteaptă pe germani în următorii 5 ani
Lumea la zi

Berlinul intră în datorii. Ce-i așteaptă pe germani în următorii 5 ani

Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Germania se va confrunta cu cinci ani dificili de tranziție industrială ecologică, care ,,va fi o povară” pentru populație, a avertizat ministrul Economiei, Robert Habeck, în timp ce și-a îndemnat guvernul să aprobe noi subvenții pentru a proteja baza industrială a țării.

Țara a intrat în recesiune, iar una dintre cele mai mari companii nemțești a părăsit țara natală. Astfel, va trece de la o bază industrială tradițională, dependentă de combustibilii fosili, la energii verzi precum hidrogenul.

Germania a intrat în recesiune

Ca reacție la un nou raport al Fondului Monetar Internațional, care estimează că economia Germaniei va scădea cu 0,3 puncte procentuale în acest an, Habeck a declarat miercuri seară, 26 iulie, la postul public de televiziune german ARD: ,,Datele nu sunt cu siguranță bune”. Biroul de statistică al Germaniei a avertizat deja în luna mai că țara a intrat în recesiune. Unele dintre cele mai mari companii germane au început să părăsească țara natală, ceea ce a declanșat temeri legate de dezindustrializare.

Habeck a susținut că această încetinire ar putea fi explicată prin prețurile ridicate la energie, pe care Germania le-a resimțit mai intens decât alte țări, deoarece se bazează pe gazul rusesc ieftin. Ratele ridicate ale dobânzilor încetinesc, de asemenea, investițiile și comerțul global, a adăugat el, ceea ce afectează în mod special Germania ca națiune dependentă de exporturi.

În timp ce sublinia că nu există ,,niciun motiv” pentru a reacționa la aceste probleme cu ,,anxietatea germană” , referindu-se la un cuvânt cheie care descrie frica și ezitarea legate în mod stereotipic de germanii care se confruntă cu provocări majore, Habeck însuși a făcut ulterior, în cadrul interviului televizat, câteva remarci tranșante.

,,De asemenea, nu vreau să ignor faptul că acest lucru va reprezenta o povară pentru oameni”, a spus Habeck. ,,Avem în față o perioadă de transformare majoră până în 2030, timp în care Germania va trece de la o bază industrială tradițională, dependentă de combustibilii fosili, la energii verzi precum hidrogenul”, a spus el.

Germania nu mai are mult timp

El a pledat pentru un sprijin din partea statului sub forma unui plafon al prețurilor la electricitate pentru companiile mari consumatoare de energie în competiția internațională, ,,astfel încât acestea să poată rezista provocărilor transformării și să aibă suficienți bani pentru a investi”.

Habeck, un politician de rang înalt din partea Verzilor, un partid care are o istorie de a propune datorii pentru a rezolva problemele, a recunoscut că subvențiile propuse pentru energie, pe care le promovează de luni de zile, nu au încă o majoritate în cadrul coaliției de guvernare. Aceasta include Partidul Liber-Democrat (FDP), conservator din punct de vedere fiscal, al ministrului de Finanțe Christian Lindner, împreună cu Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz, care a rămas până acum alături de Lindner în opoziția față de planurile lui Habeck.

Cu toate acestea, politicianul ecologist, care ocupă și funcția de vicecancelar, a argumentat că, în esență, Germania trebuie să decidă între a încălca regulile legate de datorie, ceea ce este interzis pentru FDP-ul lui Lindner sau să riște pierderea bazei sale industriale. ,,Întrebarea este: Împrumutăm bani sau nu mai avem industrie?”, a declarat Habeck. El a adăugat: ,,Nu mai avem mult timp la dispoziție, altfel companiile vor spune: Vom investi, dar nu vom mai investi în Germania”, conform politico.eu.