Info

Benzinăriile austriece unde prețurile cresc continuu! Cât plătesc astăzi românii la pompe

Pompă benzină, Sursă foto: unsplash
Sursă foto: unsplash

Cum conflictul dintre politicul de la București și conducerea companiilor austriuece OMV și Petrom, cei care au acum de suferit sunt cetățenii, care trebuie să suporte prețurile din ce în ce mai mari de la pompe. La benzinăriile firmelor mai sus amintite, dar și la Mol (din Ungaria) se înregistrează la începutul acesti săptămâni, luni, 23 ianuarie, cele mai mari prețuri la carburanți.

După ce gravele probleme au început în primele luni ale anului trecut, momente în care prețurile carburanților au accelerat de pe urma crizei energetice, spre finalul lui 2022, valorile se prezentau într-o ușoare scădere, dar constantă. Însă anul nou a venit cu surprize neplăcute pentru români, căci carburanți tred din nou acum printr-o majorare de preț, mai ales după ce Guvernul a renunțat la pșafonul de 50 de bani per litru.

În acest moment, astfel, litrul de benzină se apropie de valoarea de 7 lei, în timp ce motorina are mari șanse să atingă iarăși prețul de 8 lei per litru. Aceste modificări se produc constant în ultima săptămână.

Cât plătesc românii azi la pompe

La începutul acestei săptămâni, luni, 23 ianuarie, în București, cea mai scumpă benzină standard costă 6,59 lei/litru, găsită la benzinăriile celor de la Mol, dar și la OMV. Tot la Mol se observă și cel mai mare preț al benzinei premium, unde acesta a ajus la 7,24 lei/litru. La Petrom se găsește o benzină standard mai ieftină, însă nu cu mult, la prețul de 6,50 lei/litru. La polul opus, cea mai ieftină benzină poate fi achiziționată de către bucureșteni la pompele de la Lukiol, unde acest combustibil costă astăzi 6,43 de lei/litru.

Când vine vorba de motorină, cea premium, Rompetrom vinde astăzi la prețul cel mai mare, 7,75 lei/litru, fiind urmat de Mol și OMV, unde se regăsește aceeași valoare la pompe, de 7,71 lei/litru. Tot astăzi, 23 ianuarie, cea mai ieftină motorină standard se regăsește la stațiile de alimentare ale companiei rusești Lukoil, adică 7,59 lei/litru.

Situația carburanților din România

Potrivit datelor, în medie, consumul anual din România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți , iar dintre aceștia, 5,9 milioane reprezintă motorină. Astfel, două treimi din carburantul necesar se produce în cele trei rafinării din România, iar restul de cantități vine din afară, informează romaniatv.net.

La nivel național, compania austriacă Petrom este lider de piață la acest moment în ceea ce privește distribuția de produse petroliere cu amănuntul. Compania deține în România 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.