Infofinanciar > Lumea la zi > Beijingul recunoaște că are o problemă. China ia măsuri decisive pentru a redresa piața imobiliară
Lumea la zi

Beijingul recunoaște că are o problemă. China ia măsuri decisive pentru a redresa piața imobiliară

Piata imobiliara Sursa foto start-up.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Beijingul anunță planul de eliminare a restanțelor de case nevândute și neterminate, dar rămân întrebări legate de amploare și finanțare

China a făcut cei mai îndrăzneți pași de până acum pentru a-și redresa piața imobiliară distrusă. În schimb, Beijingul a încercat să pună capăt, în sfârșit, crizei imobiliare care i-a împiedicat economia de ani de zile.

Beijing vrea să adopte o nouă politică

Elementul central al măsurilor prezentate vineri este adoptarea de către Beijing a unei politici care este deja testată în unele orașe din China. Aceea de a deternima autoritățile municipale și locale să cumpere case nevândute sau neterminate și să le transforme în locuințe la prețuri accesibile pentru familiile cu venituri mici și medii.

Pachetul de vineri a inclus, de asemenea, eliminarea ratelor minime ale dobânzilor la creditele ipotecare. Dar și reducerea avansurilor necesare pentru potențialii cumpărători de case.

Prin intervenția sa în calitate de cumpărător de ultimă instanță pentru milioane de proprietăți, guvernul încearcă să salveze dezvoltările eșuate. Dar și să elimine stocul de locuințe și să convingă cumpărătorii speriați să revină pe piață.

Cu toate acestea, amploarea programului – și de unde vor obține orașele și guvernele locale cu probleme de lichidități fondurile necesare pentru a-l plăti – nu este clară. Economiștii estimează că eliminarea numărului enorm de locuințe goale sau neterminate care împânzesc vasta geografie a Chinei va costa sute de miliarde de dolari. Numai guvernul central de la Beijing sau Banca Populară Chineză ar avea resursele necesare pentru a finanța o extindere la nivel național a planului de cumpărare de locuințe, spun ei.

Falimentul imobiliar afectează investițiile

Miza este mare. Falimentul imobiliar epic al Chinei afectează investițiile și consumul și trage în jos creșterea globală. Noile date de vineri au arătat că vânzările cu amănuntul au încetinit luna trecută. De asemenea, investițiile imobiliare au scăzut cu aproape 10% de la an la an.

În schimb, China s-a orientat către industria prelucrătoare pentru a alimenta creșterea economică. Ceea ce a agravat tensiunile comerciale cu restul lumii. Cheltuielile scăzute de pe piața internă înseamnă că întreprinderile chineze trebuie să găsească cumpărători pentru produsele lor de peste mări.

Președintele Biden a anunțat săptămâna aceasta noi tarife vamale pentru importuri chinezești în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari. El a afirmat că subvențiile chinezești și alte practici comerciale neloiale amenință locurile de muncă americane. Măsurile includ creșterea tarifelor pentru vehiculele electrice fabricate în China la 100%, blocându-le efectiv de pe piața profitabilă a SUA, potrivit The Wall Street Journal.