Lumea la zi

Beijingul este acuzat că a confiscat resturi de rachete de la marina filipineză în disputa din Marea Chinei de Sud

Marea Chinei de Sud, Sursă foto: Financial Intelligence
Sursă foto: Financial Intelligence

Paza de coastă a Chinei a confiscat cu forța presupusele resturi ale unei rachete chinezești pe care marina filipineză le remorca spre insula sa din Marea Chinei de Sud, au declarat oficiali militari din Filipine. Astfel, nava chineză a blocat-o de două ori pe cea filipineză înainte de a confisca resturile plutitoare pe care aceasta le tracta duminică în largul insulei Thitu, ocupată de Filipine, a declarat luni viceamiralul Alberto Carlos. El a precizat că nimeni nu a fost rănit în incident.

Incidentul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca vicepreședintele american Kamala Harris să sosească în Filipine pentru discuții cu președintele Ferdinand Marcos Jr, unde se așteaptă ca liderii să discute despre consolidarea alianței lor de securitate. Vorbind înainte de întâlnirea lor de luni, Harris a declarat că SUA au un „angajament de neclintit” pentru apărarea regulilor și normelor internaționale în Marea Chinei de Sud.

„Un atac armat asupra Filipinelor, a forțelor armate, a navelor publice sau a aeronavelor din Marea Chinei de Sud ar declanșa sistemele de apărare reciprocă ale SUA și acesta este un angajament de neclintit pe care îl avem față de Filipine”, a spus ea.

Navele gărzii de coastă chineze au blocat în trecut ambarcațiuni de aprovizionare din Filipine care livrau provizii forțelor din aceeași țară în apele disputate. Însă, confiscarea obiectelor aflate în posesia armatei unei alte națiuni a constituit un act mai îndrăzneț.

Incidentul de luni este cea mai recentă izbucnire a unor dispute teritoriale de lungă durată pe această cale navigabilă strategică, care implică China, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei și Taiwan.

Cum s-a întâmplat totul

Viceamiralul Alberto Carlos a declarat că marinarii filipinezi, folosind o cameră cu rază lungă de acțiune pe insula Thitu, au observat resturile plutind în derivă în valuri puternice în apropierea unui banc de nisip aflat la puțin peste 500 de metri distanță. Aceștia au pornit cu o barcă și au recuperat obiectul plutitor și au început să îl tracteze înapoi pe insula lor folosind o frânghie legată de barca lor.

În timp ce marinarii filipinezi se îndreptau înapoi spre insula lor, „au observat că o navă a pazei de coastă din China cu numărul de prova 5203 se apropia de locația lor și, ulterior, le-a blocat de două ori cursul prestabilit”, a precizat Carlos într-un comunicat.

Nava chineză a desfășurat apoi o barcă gonflabilă cu personal care „a recuperat cu forța respectivul obiect plutitor” prin tăierea liniei de remorcare atașate la barca de cauciuc a marinarilor filipinezi. Ulterior, marinarii au decis să se întoarcă pe insula lor, a precizat Carlos, fără a detalia ce s-a întâmplat, scriu cei de la The Guardian.

Nu s-au împotrivit

Maiorul Cherryl Tindog, un purtător de cuvânt al comandamentului de vest al armatei filipineze, a declarat că obiectul metalic plutitor părea similar cu resturi ale unor rachete chinezești găsite recent în apele filipineze. Ea a mai adăugat că marinarii nu s-au împotrivit capturii.

„Practicăm toleranța maximă într-o astfel de situație”, a spus Tindog. „Deoarece era vorba despre un obiect neidentificat și nu era o chestiune de viață și de moarte, echipa noastră a decis pur și simplu să se întoarcă”, a mai adăugat aceasta.

Resturi metalice de la lansări de rachete chinezești, unele dintre ele prezentând o parte din ceea ce pare a fi un steag chinezesc, au fost găsite în apele filipineze în cel puțin alte trei ocazii.

Intervenția SUA, apreciată de filipinezi

Luni, președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr, a salutat comentariile lui Harris, care a reiterat angajamentele SUA de a proteja ordinea internațională în Marea Chinei de Sud și a descris legăturile dintre cele două țări ca fiind din ce în ce mai importante, având în vedere instabilitatea observată în regiune și la nivel internațional.

„Am spus de multe ori că nu văd un viitor pentru Filipine care să nu includă Statele Unite”, a spus el.

Se așteaptă ca liderii să discute despre consolidarea securității și a cooperării economice, precum și despre preocupări precum criza climatică. Harris se va deplasa marți în Palawan, provincia insulară din apropierea Mării Chinei de Sud.

Lasă mizerie în urma lor

China a fost criticată anterior pentru că a permis rachetelor să cadă necontrolat pe Pământ. Anul trecut, Nasa a acuzat Beijingul că „nu a respectat standardele de responsabilitate în ceea ce privește deșeurile spațiale”, după ce părți dintr-o rachetă chineză au aterizat în Oceanul Indian, iar Agenția spațială filipineză a făcut presiuni, la începutul acestei luni, pentru ca Filipine să ratifice tratatele ONU care oferă o bază pentru despăgubiri pentru daunele provocate de deșeurile spațiale ale altor națiuni.

Guvernul filipinez a înaintat numeroase proteste diplomatice împotriva Chinei pentru acțiunile agresive din Marea Chinei de Sud, dar nu a precizat imediat ce măsuri va lua în urma incidentului de duminică.