Infofinanciar > Info > BBC: „Povestea ultimului pescar din Monaco”.
Info

BBC: „Povestea ultimului pescar din Monaco”.

Monaco Sursa foto Travel Europa
Sursa foto: Travel Europa

Într-o mare de iahturi de agrement, numărul bărcilor de pescuit din Monaco a scăzut. Cu toate acestea, Eric Rinaldi continuă să susțină moștenirea pescărească a familiei sale.

De multe ori este trecut de miezul nopții când Eric Rinaldi dezleagă parâmele de ancorare și manevrează cu grijă barca sa de pescuit Diego în afara portului Monaco, Port Hercules. Contemplând orele de întuneric din fața sa, el trece pe lângă rânduri de superyachturi în timp ce se îndreaptă spre largul mării, cu carenele lor lustruite și designurile elaborate, un contrast puternic cu simpla practicabilitate a bărcii sale de lucru din fibră de sticlă.

La bordul navei Diego, botezată după fiul său cel mic, cel mai mare lux al lui Rinaldi este un vechi aparat Nespresso, unul dintre puținele lucruri confortabile printre amestecul de plase, cârlige, geamanduri portocalii și alte unelte ale meseriei sale. Ceea ce nu are Diego, însă, este o passerlă sau o scară de îmbarcare, un detaliu pe care l-am observat rapid când m-am apropiat de dana sa într-o dimineață caldă din noiembrie.

bbc.com

Eric Rinaldi continuă să susțină moștenirea de pescuit a familiei sale (Credit: Eric Rinaldi)

Tradiția merge mai departe

Pentru a urca la bord, a trebuit mai întâi să mă trag de pe un doc plutitor pe balustrada lui Dédé, barca de pescuit mai mică a lui Rinaldi ancorată lângă ea, înainte de a folosi balustrada din partea opusă ca o trambulină pentru a face saltul pe Diego.

În timp ce făceam asta, pasarelele strălucitoare ale iahturilor vecine mi-au intrat în raza vizuală. Dar, fiind singurele două bărci de pescuit într-o mare de iahturi de agrement, mi s-a părut aproape normal ca urcarea la bord să fie la fel de ieșită din comun.

Navele de pescuit nu au fost întotdeauna o priveliște atât de unică în Monaco, un principat care a fost condus de familia Grimaldi de origine genoveză încă din 1297. În timpul Evului Mediu, amenințarea invaziei de peste Mediterană i-a ținut pe oameni departe de mare. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, amenințarea aproape că a dispărut, iar apele de coastă s-au deschis ca sursă de venit pentru pescarii locali. Aceștia își vindeau capturile de-a lungul docului sau la piața de pește din Place d’Armes, o piață situată la poalele Le Rocher (așezarea originală a Monaco și locul unde se află Palais Princier de Monaco), care există și astăzi ca piață.

bbc.com

Diego și Dede sunt două bărci de pescuit într-o mare de iahturi de agrement (Credit: Chrissie McClatchie)

La începutul secolului XX, existau mai mult de o duzină de familii de pescari în Monaco, mi-a spus Rinaldi. Chiar și în anii 1960, pointus, navele de pescuit tradiționale din lemn, vopsite în culori vii, care se găsesc de obicei de-a lungul Rivierei Franceze„și în Provence, împărțeau portul cu iahturi de agrement de tip timpuriu.

Cu toate acestea, deceniul avea să se dovedească a fi un punct de cotitură din mai multe motive, a declarat Jean-Yves Giraudon, membru al comitetului editorial al Annales monegasques, revista istorică a Monaco. „Tehnicile de construcție a ambarcațiunilor s-au schimbat, iar meseria de tâmplar marin aproape că a dispărut odată cu apariția fibrei de sticlă. În același timp, dezvoltarea economică a Monacoului a făcut ca în portul său să ajungă iahturi din ce în ce mai mari”, a explicat Giraudon.

Rinaldi este cunoscut ca fiind „ultimul pescar din Monaco”

„Următoarea generație a vrut să facă alte lucruri”, a spus Rinaldi. Am stat de vorbă în timoneria lui Diego, planul său de a scoate barca în larg în acea dimineață fiind zădărnicit de o problemă la motor. În timp ce mă uitam la exclusivistul Yacht Club„de Monaco din spatele nostru, cu „Palatul Vinului” de la parter, plin de vinuri de Bordeaux și Burgundia de top, pe care să le savurezi pe mare, mi s-a părut ușor să presupun că mulți dintre ei au fost atrași de noi modalități mai puțin manuale de a-și câștiga existența.

bbc.com

Eric Rinaldi s-a alăturat tatălui său pentru a pescui cu normă întreagă de la o vârstă fragedă (Credit: Eric Rinaldi)

Construcția ornamentatului Casino de Monte-Carlo, finalizată în 1863 pe un platou arid, unde înainte creșteau pomi de citrice, a schimbat cursul istoriei Monaco, transformând micul principat al familiei Grimaldi într-un oraș-stațiune pentru regalitate și nobilime. Zona de 2 km pătrați este acum sinonimă cu bogăția: se pare că o treime dintre cei 39 150 de locuitori ai Monaco-ului sunt milionari.

Printre ei trăiesc 9 611 (din decembrie 2021) cetățeni monegasci, inclusiv vechi familii locale, cum ar fi familia Rinaldi. În conformitate cu Constituția Monaco, acestor cetățeni li se garantează avantaje, cum ar fi locuințe subvenționate, dar tradițiile lor sunt menținute prin intermediul unor asociații precum Comité National des Traditions Monégasques (Comitetul Național pentru Tradițiile Monégasce), înființat în 1924 pentru a proteja, printre altele, dialectul monegasc. Apoi, există persoane pasionate care își susțin patrimoniul mândru: cum ar fi Rinaldi, a patra generație din familia sa care a fost ademenită de mare.

Străbunicul lui Rinaldi, Adolphe, a fost cel care a pescuit pentru prima dată în aceste ape în jurul anului 1900. După el a venit Ange, bunicul lui Rinaldi. A urmat generația a treia, Andre sau Dédé, așa cum era cunoscut în port (și pentru care este numită prima barcă a lui Rinaldi). Iar pentru Rinaldi, nu existau prea multe semne de întrebare cu privire la viitorul său, potrivit bbc.com.

„Chiar și în cărucior, Eric era mereu atras de tatăl său, de port și de barcă”

„Încă de mic se gândea la pescuit, aproape înainte de a putea vorbi”, mi-a spus Jacqueline, mama lui Rinaldi. În timpul sarcinii, ea a spus că a evitat să treacă pe lângă port. „Nu am vrut ca el să aibă această dorință”, și-a amintit ea, știind de la soțul ei cât de mistuitoare poate fi o pasiune pentru pescuit. Eforturile ei s-au dovedit rapid zadarnice. „Chiar și în cărucior, Eric era mereu atras de tatăl său, de port și de barcă”, a spus ea.

bbc.com

Captura lui Eric Rinaldi este vândută sau servită proaspătă alături de alți pești la Pêcherie U Luvassu (Credit: Chrissie McClatchie)

În jurul vârstei de cinci ani, de îndată ce a început să înoate, Rinaldi a început să pescuiască cu o undiță pe docuri, iar Dédé își supraveghea fiul din barcă. Până la începutul adolescenței, a alternat o săptămână la școală cu o săptămână petrecută la pescuit cu tatăl său, așteptând timpul necesar pentru a putea renunța oficial la școală și a se alătura tatălui său pentru a pescui cu normă întreagă la vârsta de 16 ani.

Dédé, care a decedat în urmă cu un deceniu, l-a învățat pe fiul său nu doar abilități practice de pescuit, ci și cum să citească Marea Mediterană, o masă de apă în care condițiile se pot schimba în doar o jumătate de oră. De asemenea, el a rămas loial pointu-ului tradițional, fără să pescuiască niciodată pe o navă de pescuit de tip modern. Cel mai mare pointu pe care a pescuit a avut o lungime de 14 metri. Rinaldi a trecut la un vas din fibră de sticlă de tip modern atunci când a cumpărat Dédé după moartea tatălui său, în urmă cu puțin peste un deceniu. În urmă cu mai puțin de doi ani, a preluat în proprietate Diego, o barcă de pescuit puțin mai mare.

În prezent, împreună cu unchiul său Charles care îl asistă, Rinaldi se aventurează până la patru ore în largul coastei Monaco în căutare de pești mai mari, cum ar fi tonul și peștele-spadă. Mai aproape de țărm, atunci când apa se încălzește primăvara și vara, el prinde în plase specii mai mici, cum ar fi roșioară, dorada și pește scorpion. Poate petrece până la 24 de ore pe mare, preferând să doarmă doar la întoarcere. Nu este neobișnuit să se întoarcă cu mâna goală. „Zece pești mă fac să continui”, a spus el. La începutul acestui an, a avut o captură record, inclusiv un ton de 180 kg, care a fost rapid cumpărat de un bucătar de la unul dintre restaurantele de lux din Monaco.

Captura sa este vândută sau servită proaspătă, alături de alți pești, la Pêcherie U Luvassu (numele monegasc al bibanului mediteranean), pescăria din spatele danei sale, pe care o deține în coproprietate. Restaurantele locale, precum și rezidenții, sunt clienți  „chiar și bucătarii de pe super-iahturi„, a spus Rinaldi.

Site-ul a evoluat odată cu sosirea restauratorului local Sami Ben Slama ca partener de afaceri în 2020. Acum, mesele elegant îmbrăcate pe malul apei sunt un loc de zăbovit pentru o mulțime de prânzuri potrivite. Dar succesul restaurantului este cel care îi permite lui Rinaldi să își continue profesia – și pasiunea – mi-a spus Ben Slama.

Este încă prea devreme pentru a ști dacă Rinaldi este cu adevărat ultimul pescar din Monaco; fiul său, Diego, are doar 12 ani, iar Rinaldi a spus că este prea tânăr pentru a se fi decis asupra viitorului său drum. Oricare ar fi aceasta, totuși, el este sigur că va exista întotdeauna un loc pentru un pescar în Monaco. „Și dacă fiul meu nu vrea să mă urmeze pe mine și există un alt tânăr care vrea să o facă, atunci de ce să nu-l ajutăm?”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.