Infofinanciar > Info > BBC: Nu mai există modul avion? UE va permite convorbirile telefonice în timpul zborurilor
Info

BBC: Nu mai există modul avion? UE va permite convorbirile telefonice în timpul zborurilor

mod avion sursa foto playtech
sursa foto playtech

Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) vor putea în curând să își folosească telefoanele la maximum în aer.

Comisia Europeană a decis că liniile aeriene pot furniza tehnologia 5G la bordul avioanelor, alături de datele mobile mai lente.

Acest lucru ar putea însemna că pasagerii nu vor mai fi obligați să își pună telefonul în modul avion – deși nu sunt clare detaliile privind modul în care va fi pusă în aplicare.

Termenul limită pentru ca statele membre să pună la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru avioane este 30 iunie 2023.

Acest lucru va însemna că oamenii vor putea utiliza toate funcțiile telefonului lor în timpul zborului – permițând apelurile, precum și aplicațiile cu volum mare de date care transmit muzică și videoclipuri.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat că acest plan va „permite furnizarea de servicii inovatoare pentru oameni” și va ajuta companiile europene să se dezvolte.

„Cerul nu mai este o limită atunci când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate”, a declarat acesta.

Sfârșitul modului avion?

Din 2008, Comisia Europeană a rezervat anumite benzi de frecvență pentru avioane, permițând anumitor servicii să ofere acces la internet în timpul zborului.

Dar acest serviciu a fost istoric lent, deoarece se baza pe echipamente de conectare a oamenilor prin intermediul unui satelit între avion și sol.

Noul sistem va putea profita de vitezele de descărcare mult mai rapide oferite de 5G, care, potrivit rețelei de telefonie mobilă EE, pot fi de peste 100 Mbps – permițând descărcarea unui film în doar câteva minute.

Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru siguranța zborurilor din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că modul avion a fost important din punct de vedere istoric din cauza lipsei de cunoștințe despre modul în care dispozitivele mobile afectează aeronavele.

„Exista o îngrijorare că acestea ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului”, a spus el.

„Ceea ce s-a constatat cu ajutorul experienței este că riscul de interferență este foarte mic. Recomandarea a fost întotdeauna ca, odată ce sunteți în zbor, dispozitivele să fie în modul avion.”

În SUA a existat o preocupare că frecvențele 5G ar putea interfera cu zborurile și chiar ar putea duce la măsurători eronate ale altitudinii.

Dar dl Whittingham a declarat că acest lucru nu reprezintă o problemă în Regatul Unit și în UE.

„Există mult mai puține perspective de interferență”, a spus el. „Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și există setări de putere mai mici decât cele care au fost permise în SUA.

„Publicul călător dorește 5G. Autoritățile de reglementare vor deschide această posibilitate, dar vor exista măsuri care vor fi luate pentru a se asigura că orice vor face este sigur.”

Autoritatea Aviației Civile – autoritatea de reglementare responsabilă pentru siguranța aeronavelor din Marea Britanie – a fost contactată de BBC pentru comentarii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.