Info

După multe amânări, aeroportul Brașov Ghimbav va intra în funcțiune! Primul avion va ateriza în 15 iunie 2023

air24.ro
FOTO:air24.ro

Operatorul de zbor Tarom a anunțat, prin vocea directorului general Mihăiță Ursu, faptul că zborurile Brașov București vor începe de la finalul anului viitor. Prima aeronavă care va ateriza pe aerogara din Brașov va fi una românească aparținând companiei naționale de zboruri. La întâlnirea de luni de la sediul Tarom au fost identificate o serie de variante durabile prin care Tarom va putea opera zborurile pe ruta București-Brașov, cel mai devreme la finalul anului viitor.

Aeroportul Brașov Ghimbav va fi operațional începâncd cu 15 iunie 2023

Graficul activităților privind deschiderea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav a fost convenit în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov, ai Autorității Aeronautice Civilă Română și ROMATSA toți au căzut de acord ca aeroportul să fie operațional la jumătatea lunii iunie a anului viitor.

TAROM urmărește cu atenție piața și se dovedește încă odată un partener de încredere al românilor și nu numai. Putem discuta despre operarea curselor între București și Brașov și retur, asta doar dacă infrastructura viitorului aeroport o va permite, punând accent pe condiționalitatea ca între aeroport și centrul Brașovului să existe, în mod regulat, servicii integrate de transport al călătorilor, dar și disponibilitatea serviciilor de tipul rent-a-car pentru viitorii pasageri”, a mai adăugat directorul general CEO al TAROM.

În luna decembrie a acestui an va avea loc primul zbor de verificare și calibrare a sistemelor de comunicație ( radio-navigație), conform reprezentanților Consiliului Județean Brașov, aeroportul urmează să fie inaugurat oficial pe 15 iunie 2023.

Aeroportul din Brașov este primul construit de la zero în ultimii 50 de ani. În momentul de față, partea de infrastructură este finalizată, aeroportul va urma să fie echipat și cu echipamentele de radionavigație. A fost nevoie de 15 ani pentru ca aeroportul să fie finalizat, însă, brașovenii sunt încântați de a avea un aeroport în proximitatea orașului.

15 ani a durat construcția aeroportului Brașov Ghimbav

În acest sens, Alexandru Anghel, director de Implementare Aeroport Brașov a explicat parcursul lucrărilor „ „Este extraordinar de complicat, dar nu imposibil. Am plecat de la ideea că dacă alții au reușit, trebuie să putem să facem și noi și să găsim soluții”

Aeroportul va fi dotat în premieră pentru România dar și pentru Europa de Est cu tehnologia remote tower, care constă în faptul că turnul de control nu va fi unul clasici ci unul virtual „ m păstrat practic amplasamentul pe care trebuia făcut turnul clasic, deci pe același amplasament facem clădirea numai că în locul acelui picior cu VGA unde stăteau controlorii, va fi un pilon pe care se vor instala camerele de luat vederi. Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, le preluăm în acea clădire și de acolo le transmitem la Arad”.

Construirea aeroportului a început în 2007 și a fost nevoie de șapte ani petru construcția pistei. Din cauza unor chestiuni juridice lucrările au fost sistate după care au fost reluate începând cu 2020, potrivit digi24.ro.

Clarificări au fost aduse și de reprezentanții autorităților locale, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a declarat că„ Ceea ce cred că a fost foarte greu este faptul că nu a existat o sumă de finanțare pe care să o fi avut la dispoziție și, din acest punct de vedere, a trebuit să gândim o strategie financiară la nivelul Consiliului Județean, să găsim soluții pentru a finanța alte proiecte care erau în sarcina noastră și mă refer aici la drumuri județene, la infrastructura sanitară, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, muzeele care sunt în subordinea noastră și să găsim o soluție în așa fel încât să avem posibilitatea ca în fiecare an să avem, să derulăm proceduri de achiziții și să putem să implementăm fiecare obiect care este în masterplanul acestui aeroport”.