Lumea la zi

BBC: Cum este văzută Meloni în orașul fascistului Mussolini

meloni mussolini tag43.it
sursăfoto: tag43.it

Italienii decid dacă vor alege cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite îndeaproape în întreaga Europă. Giorgia Meloni conduce astfel partidul „Frații Italiei” și își propune să devină prima femeie prim-ministru al țării, aliată cu alte două partide de dreapta.

Ea și-a îndulcit imaginea și încearcă cât de mult să se îndepărteze de legătura cu trecutul fascist al Italiei. Giorgia Meloni susține astăzi sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a atenuat retorica cu privire la Europa.

Dar ea încă îmbrățișează un vechi slogan adoptat de fasciști: „Dumnezeu, patrie și familie”. Meloni s-a pronunțat astfel împotriva „lobby-ului LGBT” și a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migrația.

Orașul Latina, sub umbra lui Mussolini

La o oră de mers cu mașina, la sud de Roma, în orașul Latina, observatorii cred că dreapta conservatoare poate acapara orașul. Fondat în 1932 de liderul fascist Benito Mussolini, Latina poartă încă urmele liderului fascist, mai ales că a suferit ani de zile de subfinanțare.

„Aruncați o privire, este un dezastru”, spune un trecător, citat de BBC. Orașul a avut un primar de stânga în ultimii ani, dar dreapta conservatoare are Latina în vizor. Matteo Salvini a venit aici săptămâna trecută pentru a încheia campania partidului său, Liga. Partidul de centru-dreapta Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, face de asemenea parte din coaliția ei.

Cum este văzută Meloni în orașul fascistului Musolini

Meloni vorbește cu curaj către oamenil”, spune Gianluca Atlante, un jurnalist al ziarului local Latina Oggi. În spatele său se află impunătorul Palazzo Emme, construit în forma literei M de la Mussolini. În aceste zile servește drept sediu local al agenției de aplicare a legii din cadrul Ministerului de Finanțe.

Economia Italiei își revenea după pandemia Covid-19, dar apoi criza energetică a făcut ca prețurile să crească vertiginos. În timp ce politicienii și-au petrecut ultimele zile certându-se pe tema Rusiei și a Europei, italienii sunt cel mai mult îngrijorați de plata facturilor.

UE a fost de acord să trimită Italiei o sumă impresionantă de 200 de miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi pentru redresarea post-Covidi, dar acest lucru este condiționat de reformele aprobate de guvernul de uniune demisionar al lui Mario Draghi. Giorgia Meloni a cerut revizuirea planului și a vorbit despre posibilitatea de a face mai mult pentru a „apăra” interesele naționale ale Italiei în cadrul blocului de state.

Mișcarea de stânga, în decădere

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al doamnei Meloni în sondajele de opinie, liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta, se confruntă acum cu o luptă dificilă.

El chiar împărtășește mai multe politici cu Mișcarea „Cinci Stele” condusă de Giuseppe Conte, dar nu se înțeleg.

25 septembrie – ziua alegerilor cruciale

Italienii aleg două camere ale Parlamentului, Camera și Senatul, și, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianța câștigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câștigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripții în stil britanic și peste 60% prin reprezentare proporțională în întreaga Italie.

Tacticile politice

Orice alianță care obține 40% din voturi ar putea obține până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Este un sistem nou, așa că este urmărit îndeaproape, în special de către alianța de dreapta, deoarece aceasta are nevoie de sprijinul a două treimi din parlament pentru a pune în aplicare una dintre principalele sale politici.

Chiar dacă „Frații Italiei” se află în fruntea votului, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate generală, nu ei decid cine devine prim-ministru. Aceasta îi revine președintelui Mattarella, susținut de Parlamentul de la Roma, iar acesta joacă un rol important în Constituția Italiei.

Abordarea lui Meloni

Meloni și aliații ei doresc o schimbare radicală a rolului său, făcându-l șef de stat ales direct, mai degrabă decât o figură imparțială aleasă de Parlament. „Prezidențialismul” poate suna mai democratic, dar există un motiv pentru care unii italieni sunt îngrijorați de gândul de a acorda mai multă putere șefului lor de stat. Și acesta se întoarce, de asemenea, la experiența anterioară a Italiei cu fascismul.

În orașul Latina, cetățenii nu urmăresc doar bătălia politică care se desfășoară între stânga și dreapta, există o altă poveste care se află, de asemenea, în mintea oamenilor.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai prețuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, ea a devenit o legendă a cinematografiei în anii 1960 și a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică.