Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Conflict politic în Noua Zeelandă! Viitorul premier, critici dure la adresa predecesorului
Lumea la zi

BBC: Conflict politic în Noua Zeelandă! Viitorul premier, critici dure la adresa predecesorului

Chris Hipkins, viitorul Prim Ministru al Noii Zeelande, sursa foto CNN
sursa foto: CNN

Viitorul prim-ministru al Noii Zeelande a promis că își va proteja familia de ceea ce el a numit abuzurile „abominabile” de care a avut parte predecesoarea sa, Jacinda Ardern, în timpul mandatului.

Ardern a anunțat joi că demisionează din funcția de lider al țării, invocând epuizarea. Amenințările la adresa ei au devenit tot mai frecvente în ultimii ani și au inclus un bărbat care susținea că are dreptul de a o „împușca pe prim-ministru” pentru trădare, într-un videoclip de pe YouTube.

Amenințările la adres lui Ardern s-au triplat

Chris Hipkins, care se exprima duminică după ce deputații din Partidul Laburist, aflat la guvernare, au votat în unanimitate pentru a-l susține, a declarat că o „mică minoritate” de neozeelandezi sunt responsabili pentru abuzurile la adresa lui Ardern. El a spus că „nu reprezintă ceea ce suntem noi ca țară”.

Bărbații au responsabilitatea de a denunța misoginismul, a adăugat el. Hipkins a spus că și-a dat seama că a se prezenta în calitate de lider înseamnă că este „proprietate publică” – dar că familia sa nu este așa, și că a vrut ca copiii săi să aibă o „viață de copil tipic”.

Datele publicate în iunie au arătat că amenințările la adresa lui Ardern aproape că s-au triplat în trei ani, iar presa locală a raportat că cel puțin opt amenințări la adresa ei au intrat în sistemul juridic – inclusiv cea a bărbatului care a filmat videoclipul amenințător de pe YouTube.

De asemenea, poliția a fost nevoită să investigheze după ce pliante scrise de mână în care se promitea „eradicarea” lui Ardern au fost livrate în mai multe locuințe în ianuarie 2022.

Radio New Zealand a vorbit cu un fost lucrător al serviciilor de informații, Paul Buchanan, care a declarat că, în opinia sa, Ardern ar avea nevoie de mai multă securitate și protecție permanentă decât orice fost prim-ministru neozeelandez.

Hipkins va prelua funcția pe 25 ianuarie

Hipkins, în vârstă de 44 de ani, a fost ministrul de răspuns Covid din Noua Zeelandă și are o vastă experiență politică. El va depune jurământul în calitate de prim-ministru miercuri, după ce Ardern se va retrage în mod oficial.

El a fost ovaționat de colegii săi după ce aceștia i-au acordat sprijinul duminică și a împărțit o îmbrățișare cu Ardern, pe care a descris-o ca fiind „prietena mea foarte bună”. Hipkins a numit-o pe Carmel Sepuloni ca adjunct al său, aceasta fiind prima persoană de origine Pasifika care ocupă această funcție.

„Sunt cu mândrie samoană, tongană și neozeelandeză europeană și reprezint generații de neozeelandezi cu moștenire mixtă”, a declarat ea. „Vreau să recunosc semnificația acestui lucru pentru comunitatea noastră din Pacific”.

Aproximativ opt la sută din populația Noii Zeelande se identifică ca fiind neozeelandezi cu origini din insulele din Pacific. Hipkins își va anunța mai târziu cabinetul complet, dar a declarat că intenționează să îl păstreze pe fostul viceprim-ministru, Grant Robertson, în funcția de ministru de finanțe.

Prezentându-și prioritățile în calitate de prim-ministru, el a promis că va ajuta familiile și întreprinderile din Kiwi să treacă peste criza costului vieții din țară, care va fi o problemă cheie în alegerile generale de la sfârșitul acestui an, scrie BBC.