Infofinanciar > Info > Bani pentru românii cu copii. Angajatorii ar putea achita direct creșele pentru angajații lor
Info

Bani pentru românii cu copii. Angajatorii ar putea achita direct creșele pentru angajații lor

Tichete educaționale de 500 de lei! 16.000 de carduri sunt în curs de livrare
Sursă foto: România TV

Angajații ar putea beneficia de bilete valorice lunar, în cazul în care nu primesc deja concediu sau indemnizație pentru creșterea copilului. Tichetele vor putea fi utilizate pentru achitarea de servicii de îngrijire a copilului, precum creșa unde copilul este înscris, indiferent dacă aceasta este de stat sau este privată. 

O noua propunere legislativă preceda acordarea contravalorii în lei a acestor tichete de creșă direct creșelor sau entităților asimilate, ca excepție a acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora. 

Propunerea a fost recent adoptată de către Parlament, ca urmare a votului din prima Camera. Propunere ar urma acum să meargă pentru votul deputaților și a fost înaintată în Parlament ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajărilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la locul de muncă din concediul de creștere copil. 

Legea se schimbă 

„În situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”, prevede propunerea în forma care merge acum la deputați, pentru votul decisiv. 

Propunerea legislativă prevede modificarea și completarea Legii nr. 165/2018, și a fost înregistrată la Parlament în luna februarie. Prevederea era alcătuită inițial astfel încât să introducă posibilitatea ca angajatorii să acorde salariaților contravaloarea în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe cardurile electronice de bilete de valoare. 

La primul vot din Senat, s-a propus și o variantă înlocuitoare. Astfel, în loc să se acorde banii direct angajaților, angajatorii să ofere banii creșelor, fără să mai treacă prin mâinile angajatorilor.  

Pentru ca această măsură să ajungă în Monitorul Oficial, este nevoie și de votul deputaților, dar și de promulgarea legii prin decret președințial. 

Tichetele nu pot depăși suma de 600 de lei pe lună 

Aceste tichete pentru creșă sunt una dintre măsurile luate pentru sprijinirea financiară a angajaților cu copii. Astfel, angajații care nu sunt în concediu de creștere a copilului, și își duc copiii la creșă ori la alte instituții afiliate și autorizate pot un sprijin lunar, care se duce direct spre instituțiile care se ocupă de îngrijirea celor mici. 

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate sub forma unui tichet de creșă nu poate depăși suma de 600 de lei lunar, pentru fiecare copil aflat în îngrijirea personalului angajat la creșă. Cea mai recentă actualizarea a sumei oferite pentru aceste tichete de creșă a fost realizată în luna aprilie a anului 2023. 

Pentru acordarea acestui sprijin financiar, angajatorii semnează convenții cu emitenții biletelor valorice, însă în cazul în care creșele nu au în acest moment aparatura necesară pentru a încasa tichetele valorice pentru creșă, acestea fiind mai puțin folosite, potrivit RomâniaTV.

Astfel, parlamentarii au inițiat modificarea pachetului legislativ care se referă la sumele oferite pentru sprijinul populației, prin care speră să se treacă la achitarea sumelor direct către unitățile respective, și nu către părinți.