Infofinanciar > Info > Lovitură dură pentru fumători. Produsele din tutun încălzit și țigările electronice au intrat în vizorul senatorilor
Info

Lovitură dură pentru fumători. Produsele din tutun încălzit și țigările electronice au intrat în vizorul senatorilor

tigari electronice - sursa foto - economica.net
FOTO: economica.net

Doi senatori români au pus gând rău persoanelor care utilizează țigările electronice. Potrivit unei inițiative legislative propusă de social-democratul Adrian Streinu Cercel și de independentul Ion Dragoș Popescu, utilizarea acestor dispozitive electronice de vapat va fi reglementată ceva mai dur.

Astfel, inhalarea voluntară a emisiei rezultată în urma utilizării dispozitivelor de încălzit tutunul va fi asimilată fumatului. Propunerea legislativă vine ca o completare a legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Țigările electronice nu vor mai putea fi folosite în spațiul public

Prin urmare, articolul care definește fumatul ca fiind inhalarea voluntară a fumului rezultat din arderea tutunului din țigări, pipe, țigarete sau țigarete de foi va fi completat și cu produsele care funcționează pe bază de tutun încălzit sau a vaporilor emiși de o țigaretă electronică.
Așadar, produsele menționate au fost definite în două noi alineate care vin în completarea Legii nr. 201/2016 referitor la stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun precum și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2022.

În conformitate cu noile alineate produsele pe bază de tutun încălzit sunt definite ca produse noi din tutun care conțin o anumită concentrație de nicotină și alte substanțe chimice, inhalată ulterior și care, în funcție de specificații este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat.

Nici utilizatorii țigărilor electronice nu vor scăpa de efectele noilor amendamente, țigările electronice sunt reglementate ca fiind un produs folosit pentru inhalarea vaporilor care, de asemenea pot conține nicotină. Sunt considerate țigări electronice, atât dispozitivele de unică folosință cât și cele care pot fi reutilizate prin umplerea rezervorului sau a cartușului de unică folosință.

Produsele din tutun devin tot mai populare în rândul tinerilor

„Practic, produsele din tutun încălzit nu mai sunt exceptate de la interdicţia introducerii aromelor şi nici de la obligaţia mesajelor de informare şi a avertismentelor la care sunt supuse ţigaretele. Conform textului Directivei Delegate, „statele membre adoptă şi publică, cel târziu până la 23 iulie 2023, actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte”.

De asemenea, „ statele membre aplică aceste dispoziţii începând cu 23 octombrie 2023″, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative. Totodată cei doi inițiatori ai proiectului subliniază faptul că produsele din tutun și țigaretele electronice au devenit tot mai populare în rândul tinerilor.

„Astfel, legislaţia actuală trebuie să fie adaptată la modificările care apar în cadrul societăţii, grăbite de evoluţia tehnologiei. Ţinând cont de faptul că se consumă atât produse cu tutun încălzit şi ţigaretele electronice în spaţii publice, mai ales în cele închise, precum restaurante, baruri, chiar şi şcoli, este necesară o intervenţie pentru a pune capăt acestei practici.

Nu există niciun motiv care să permită consumul ţigaretelor electronice şi produselor din tutun încălzit în spaţiile în care este deja interzis fumatul ţigaretelor, al ţigaretelor de foi (trabucurilor), al cigarillos şi al pipelor”. Proiectul legislativ a fost depus la Camera Superioară a Parlamentului pentru a intra în dezbatere publică, potrivit G4 Media.