Infofinanciar > Info > Băncile vor avea de suferit. Noi taxe anunțate de Cabinetul Ciolacu
Info

Băncile vor avea de suferit. Noi taxe anunțate de Cabinetul Ciolacu

Credite bănci, Sursă foto: Accept România
Sursă foto: Accept România

Statul se confruntă cu noi încercări la nivel economic. Deficitul bugetar este extrem de accentuat, iar Guvernul vine cu noi idei legate de măsurile implementate. Se pare că noul sector vizat este cel bancar. Oficialii au anunțat că ar putea fi implementate noi taxe.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că ar putea fi introdusă o taxă specială pentru bănci. Acest lucru ar putea fi implementat după modelul Italiei. Dar, acest lucru poate avea efecte extrem de distructive la nivelul acestui sector.

Noi taxe pentru bănci

Băncile vor avea de suferit. Acțiunile instituțiilor financiare tranzacționate la bursă sunt influențate de un anunț al oficialilor. Acesta are în vedere introducerea  potențială a unei taxe bancare speciale. Guvernul ar putea adopta o taxă bazată pe modelul italian. Anunțul a fost făcut de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Potrivit lui Boloș, administrația investighează dacă să promulge o taxă specială pentru bănci. Această taxă ar fi „bazată pe modelul pe care îl avem deja în Italia”.

Dar, astfel de măsuri ar putea avea implicații destul de grave. „Să nu uităm că în Italia există o taxă specială de 40%.” a explicat ministrul. De asemenea, Ungaria și alte state membre au adoptat taxe de acest gen la nivelul instituțiilor bancare.

Acțiunile băncilor, afectate la Bursă

„Şi noi ar urma să mergem pe această linie, a impunerii acestor profituri excepționale sau furtuna de profit.”, a explicat Marcel Boloş. Dar, urmarea modelului din Italia ar aduce pierderi substanțiale pentru bănci. Ministrul a explicat că aceste taxe vor fi implementate într-un moment oportun. Mai exact, va fi aplicat în cazul băncilor care au profituri excepționale. Sau, cum se referă acesta la posibilitatea unei „furtuni de profituri”.

Băncile vor avea de suferit. Guvernul va implementa o nouă taxă care trebuie plătită. „Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre ale UE. Decizia finală fiind a Coaliției, iar anunțul va fi făcut la momentul potrivit. ” a semnalat Marcel Boloș.

Măsurile fiscale necesare

La finalul săptămânii trecute, au fost purtate diferite discuții legate de măsuri fiscale. Aceste măsuri au fost discutate împreună cu reprezentanții Executivului. Și-au putu da cu părerea de asemenea și tehnicienii sau specialiștii. În acest sens, reprezentanții Guvernului au primit un mesaj foarte clar de la Comisia Europeană. Este necesar ca acele cheltuieli ale statului să fie reduse. De asemenea, se dorește creșterea venitului statului pentru acoperirea găurii bugetare.

„Dacă vreţi să ţineţi sub control deficitul, trebuie pe de o parte să reduceţi cheltuielile. Adică să continuaţi, aşa cum aţi început, să eliminaţi facilităţile. Pe de altă parte, trebuie să creşteţi veniturile la buget. Adică să introduceţi noi taxe şi impozite.” au explicat reprezentanții europeni.

Băncile vor fi acestate

Comisia Europeană a cerut introducerea unor noi taxe. Dar acestea nu pot fi aplicate oricărui sector de activitate. Oficialii trebuie să ia în calcul riscurile la care se expun. Așadar, o taxă specială pe veniturile excepționale ale băncilor ar afecta mediul bancar. Conform experților, domeniul bancar reprezintă o parte importantă a economiei țării sau chiar baza acesteia.

Băncile vor avea de suferit. Dar, măsura poate avea repercusiuni și la nivelul Bursei. Acest lucru este deja vizibil, deși decizia nu a fost implementată. În ședința de tranzacționare de astăzi, Bursa de Valori București a înregistrat scăderi la nivelul băncilor. Astfel de măsuri scad încrederea investitorilor și poate duce la o prăbușire a acțiunilor, conform Newsweek .