Infofinanciar > Lumea la zi > Dobânzile cresc, iar europenii plătesc mai mult ratele la bănci
Lumea la zi

Dobânzile cresc, iar europenii plătesc mai mult ratele la bănci

euro, sursa foto BlackNews.ro
Sursa foto: BlackNews.ro

În Europa, există semne tot mai evidente că ratele dobânzilor au atins un nivel maxim, însă pentru cei care au luat împrumuturi semnificative în perioada cu costuri de împrumut foarte reduse, provocările continuă să se amplifice.

Conform analizei Bloomberg, în următorii ani, cetățenii europeni care au contractat diverse împrumuturi se vor confrunta în continuare cu povara ratelor crescute în urma majorărilor impuse de instituțiile bancare.

Companiile europene se pregătesc pentru neplăți și reduceri de cheltuieli

Această ajustare este dureroasă nu doar în Europa, ci și în alte regiuni precum SUA, însă impactul este mai puternic în Europa, unde ratele dobânzilor au rămas sub zero timp de opt ani. Mulți împrumutați au amânat reeșalonarea datoriilor lor în speranța că ratele vor scădea din nou.

Cu toate acestea, pe măsură ce economiile au înregistrat performanțe mai bune decât se anticipa, această perspectivă pare din ce în ce mai improbabilă.

Experții prevăd că în următorii ani, ne vom confrunta cu mai multe neplăți și reduceri de cheltuieli, pe fondul majorării ponderii veniturilor companiilor, gospodăriilor și statelor alocate pentru acoperirea datoriilor.

O abordare destul de controversată

Un semnal clar al apropierii acestei schimbări majore este reprezentat de diferența dintre ceea ce plătesc guvernele și companiile în prezent ca dobândă și suma pe care ar plăti-o dacă ar refinanța la nivelurile curente.

În majoritatea cazurilor, în afară de câteva luni din timpul crizei financiare globale, acest indicator a fost mereu sub zero. În prezent, această diferență a atins aproximativ 1,5 puncte procentuale, un nivel record.

„Dacă mulţi dintre noi am fost de părere că anii 2010 au reprezentat noua normalitate în care ratele au continuat să scadă şi în care cu toţi am putut acela cu uşurinţă la refinanţări, mediul actual a reuşit să răstoarne convingerile tuturor”, a declarat Mark Bathgate, un fost investitor la Goldman Sachs Inc. și BlueBay Asset Management, care acum conduce propria firmă de consultanţă. „Problemele legate de creditele europene ar putea deveni cu mult mai grave decât în SUA”.

Pe continentul european, o serie de companii, multe dintre ele împrumutându-se masiv în timpul pandemiei, se confruntă cu un obstacol major în ceea ce privește refinanțarea datoriilor. Acest obstacol este programat să înceapă în 2025 și să atingă un vârf în 2026.

Conform datelor adunate de Bloomberg, companiile cu randament ridicat din Europa au împrumuturi în valoare de peste 430 de miliarde de dolari care urmează să ajungă la maturitate în a doua jumătate a acestui deceniu.

Companiile britanice cu datorii mari se confruntă cu riscul reducerii investițiilor

Potrivit cercetătorilor de la Banca Angliei, aproximativ 60% din datoriile corporative din Regatul Unit sunt suportate de companii cu nivel ridicat de îndatorare, dar acestea dețin doar 5% din numerar. Această situație ridică riscul ca multe firme din UK să fie nevoite să reducă investițiile sau să elimine locuri de muncă pentru a-și menține stabilitatea financiară.

Specialiștii avertizează că companiile ar putea fi nevoite să înceapă să strângă fonduri pentru refinanțare cu până la un an înainte ca datoriile lor să ajungă la termenul de scadență. Acest lucru devine crucial în cazul în care trebuie să găsească noi creditori sau surse de finanțare.

Consumul privat, o enigmă

Jochen Schönfelder, partener senior la Boston Consulting Group din Köln, a subliniat că mai multe companii din Germania au acționat în sensul de a-și reduce costurile și chiar de a apela la surse private de împrumut pentru a face rost rapid de capital.

„Mulţi analişti se aşteaptă ca unele dintre cele mai importante sectoare din Germania, cum ar fi construcţiile şi furnizorii de automobile, să sufere o scădere abruptă”, a declarat Schönfelder.

„Marea întrebare este dacă problema în cauză se va răsfrânge şi asupra echipamentelor de uzină, maşinilor, furnizorilor de echipamente şi, de asemenea, cum va fi afectat consumul privat”, a adăugat acesta,  conform zf.ro.