Infofinanciar > Esential > Ministrul de Finanțe a semnat decretul pentru modificarea zilei de salariu! Banii vor intra mai devreme în luna august
Esential

Ministrul de Finanțe a semnat decretul pentru modificarea zilei de salariu! Banii vor intra mai devreme în luna august

Veste proastă pentru salariați!
Sursă foto: Business Magazine

Ministrul de Finanțe a semnat decretul despre modificarea zilei de salariu pentru bugetari, iar anumite categorii de angajați sunt norocoși să primească banii mai devreme pe card. Printre acești bugetari norocoși se numără profesorii din învățământ.

De la începutul lunii august, profesorii vor fi plătiți cu trei zile mai devreme decât de obicei, adică pe 11 august. Această măsură a fost luată deoarece ziua normală de salariu s-ar fi suprapus cu o minivacanță sau eveniment special.

Profesorii își primesc salariile pe 11 august

Salariile angajaților din sistemul de Învățământ pentru luna iulie 2023 vor fi achitate pe data de 11 august, conform unui ordin emis de Ministerul Finanțelor. Această măsură a fost luată în urma publicării ordinului nr. 2241 din 21 iulie 2023, care va fi oficializat în Monitorul Oficial. Modificarea datei de plată a salariilor vine în contextul în care data de 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, este declarată legal ca zi liberă.

Potrivit reglementărilor din ordinul nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stabilește datele de plată a salariilor pentru bugetari, angajații din Educație primesc în mod obișnuit salariile pe data de 14 a fiecărei luni.  În această lună, plata a fost avansată cu trei zile, pentru a permite profesorilor și angajaților din învățământ să beneficieze de veniturile lor înainte de ziua de concediu legală. Această decizie are rolul de a sprijini și recunoaște eforturile și contribuția valoroasă aduse de acești profesioniști în sistemul educațional.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în ordinul citat anterior.

Pe 14 iulie, angajații din învățământ au primit salariile majorate în conformitate cu ordonanța de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări salariale au fost acordate ca urmare a grevei care a avut loc în perioada mai-iunie. Potrivit Ordonanței de urgență nr. 57/2023, Guvernul a decis să crească salariile de bază pentru cadrele didactice și didactice auxiliare cu 1.300 de lei brut de la începutul lunii iunie . Personalul nedidactic a beneficiat de o majorare a salariilor cu 400 de lei brut. Aceste măsuri au fost luate ca răspuns la solicitările și revendicările angajaților din Învățământ care au participat la grevă.

Reprezentanții angajaților solicita o adresă pentru clarificarea calculării salariilor

Prin aceste ajustări  salariale, se urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele didactice și personalul din sistemul educațional, recunoscând astfel importanța și eforturile depuse de aceștia în asigurarea unei educații de calitate pentru tineri. Ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari. (3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat o solicitare ministrului Educației pentru a remedia situația salariilor personalului nedidactic conform prevederilor din ordonanța de urgență nr. 57/2023. Aceste sindicate au subliniat că aplicația EduSal este responsabilă pentru calculele greșite care afectează salariile colegilor lor.

Reprezentanții angajaților din Învățământ au solicitat ministrului Muncii să trimită o adresă prin care să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic. Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Cadrele didactice din Romînia primesc salariile majorate chiar din iulie, a anunţat Ligia Deca. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ. Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, a spus Ligia Deca, vineri, într-o postare pe Facebook.

„Eu voi face tot ce ţine de mine pentru a susţine profesorii din România. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru implicare şi pentru că reprezintă modele pentru elevii noştri!”, a mai zis ministrul Educaţiei, Ligia Deca, conform romaniatv.net.