Infofinanciar > Info > Băncile românești anunță că dobânzile urmează să scadă pentru depozite! Acestea se vor afla între 4 și 8%
Info

Băncile românești anunță că dobânzile urmează să scadă pentru depozite! Acestea se vor afla între 4 și 8%

Dobanda Sursa foto Economedia
Sursa foto Economedia

Băncile anunță o decizie foarte neașteptată pentru clienții români. Recent a fost realizat anunțul conform căruia dobânzile pentru depozite vor începe să scadă, din perioada următoare. În acest moment, plaja predominantă pentru depozitele la termen în lei se situează undeva în jurul valorii de 6 – 7 puncte procentuale. 

Depozitele la termen ar urma să fie ajustate în perioada următoare, ajungând să fie eliminat un pragul maxim de 9 puncte procentuale. Astfel, în perioada următoare instituțiile de creditare care își vor optimiza ofertele la dobânzile pentru depozite la termen în lei, în ciuda faptului că majorarea este destul de minoră. 

Un economist pe nume Aurelian Dochia a explicat că băncile gestionează în permanență trezoreria. Purtătorul de cuvânt a continuat spunând că instituțiile financiare au suficiente depozite de mult timp, mai ales dacă ținem cont de faptul că în ultima vreme creditarea a stagnat în loc să crească, ca urmare a creșterii dobânzilor la credite. 

Dobânzile scad observabil 

 „Băncile nu sunt foarte interesate să atragă noi depozite şi îşi permit în felul acesta să ţină dobânzile destul de scăzute. Marja aceasta mare care s-a menţinut între dobânzi la depozite şi dobânzi la credite a făcut ca profitul băncilor în 2022 să fie la un nivel record. În general asta este o situaţie temporară, dar cât va ţine, care va fi situaţia pe piaţă anul acesta este greu de spus”, a explicat Aurelian Dochia. 

El a continuat prin a remarca cât de intrigant este faptul că persoanele fizice au continuat să facă depozite bancare în timpul pandemiilor. Chiar și atunci când salariile erau mici sau stagnau și existau temeri că economiile vor scădea, totuși, acest lucru s-a întâmplat. 

„În practică au fost aproape permanent, cu mici excepţii, creşteri ale dobânzilor la depozite. De aceea, cred că în momentul acesta băncile nu sunt interesate să atragă noi depozite şi oferă dobânzi destul de scăzute.  Raportul dintre viteza creditării, adică cât pot să plaseze băncile drept credite în momentul de faţă, şi volumul depozitelor este factorul determinant în această gestiune pe care o fac băncile a dobânzilor la credite şi depozite.  

Dacă de exemplu luna viitoare ar creşte foarte mult cererea de credite, atunci s-ar putea să asistăm la fenomenul în care băncile sunt nevoite să atragă depozite şi pot să mărească dobânzile pentru a atrage aceste noi depozite”, susţine analistul economic. 

Această scădere poate preceda o scădere a dobânzii BNR 

Deși scăderea dobânzilor la depozite poate fi interpretată ca un semn din partea băncilor că presiunile inflaționiste se atenuează, Aurelian Dochia susține că BNR a obținut deja un rezultat, deoarece veniturile disponibile, care au scăzut în ultimul an, și consumul, care s-a extins în ritmuri extrem de ridicate, dar a încetinit anul acesta, indică mai degrabă că a avut loc o normalizare. 

„BNR deja a obţinut un rezultat. Veniturile disponibile au scăzut pe parcursul anului trecut. Consumul care creştea cu cifre foarte mari în ultimul an s-a temperat deja anul acesta. Acum şi în România, ca şi în majoritatea celorlalte ţări care au fost în situaţii similare se pune problema aşa numitei normalizări. Adică banca centrală începe să se uite dacă nu este cazul să stopeze creșterile de dobânzi şi poate să înceapă chiar scăderea lor.  

Şi la noi s-a întâmplat stoparea, Banca Centrală Europeană a decis şi ea stoparea creşterii dobânzilor. Pe de altă parte, deja câteva economii şi câteva zone din zona euro au fost în recesiune declarată statistic, iar în România a început din nou să se discute intrarea într-o scurtă recesiune şi deja nu mai are rost pentru banca centrală să se îngrijoreze de o creștere prea bruscă a consumului şi veniturilor disponibile”, a mai explicat Aurelian Dochia, potrivit Business Magazin.