Infofinanciar > Info > Băncile încep să umble la dobânzile pentru depozite. Ianuarie a adus un exces de lichidități pe piața interbancară
Info

Băncile încep să umble la dobânzile pentru depozite. Ianuarie a adus un exces de lichidități pe piața interbancară

Credit bancar
Sursă foto: România TV

În condițile în care semnele din piață indică o intrare pe o pantă descendentă, băncile încep deja să ajusteze dobânzile oferite pentru depozitele bancare la termen în lei pentru populație.

Pentru că așteptările privind inflatia indică o valoare mică în a doua parte a anului 2023 și dobânzile interbancare sunt în scădere. Iar faptul că băncile au trecut pe excedent de lichiditate ar putea face ca într-un orizont de timp nu prea îndepărtat să reducă și mai mult dobânzile remunerate la depozite.

Inidicele ROBOR la 3 luni, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populației în lei contractate înainte de luna mai 2019, este de mai mult timp în scădere, situându-se sub pragul de 7%, vineri a ajuns la 6,97%. Și indicele ROBID este la 6,67%.

În prima lună a acestui an s-a consemnat un exces de lichiditate record de peste 21 miliarde de lei pe piața interbancară.

Băncile s-au mișcat destul de lent în 2022 privind creșterea dobânzilor la depozite. În timp ce inflația a atins câte noi maxime în fiecare lună, nicio bancă nu a reușit să ajungă cu ofertele la dobânzile oferite pentru depozitele la termen, de cel puțin la 10%, având în vedere ca inflația crescuse la peste 16%. Singura bancă care s-a apropiat de pragul de 10%, a fot TBI Bank, care a lansat o ofertă promoțională cu o scadență de 5 ani, banca oferind de 10% pentru acest tip de depozit. În prezent, banca nu mai are această ofertă.

Chiar dacă dobânzile pentru depozitele la termen oferite populatiei în lei au rămas la același nivel la majoritatea băncilor, unele instituții financiar-bancare au început să opereze unele reduceri sensibile la dobânzile depozitelor. În acelasi timp există însă și bănci care au ridicat dobânda puțin mai sus comparativ cu luna ianuarie 2023.

Cererea pentru credite influențează nivelul dobânzilor

Analistul financiar Aurelian Dochia susține că băncile vor urma evoluția ascendentă: „Băncile încearcă să atragă depozite dacă au cerere pentru credite. Dacă nu există cerere pentru credite, atunci nu au așa mare nevoie să atragă depozite și vor umbla la dobânzi. Eu cred că deocamdată ne așteptăm la o stagnare a dobânzilor până când va vedea lumea încotro se îndreaptă lucrurile. Deși este adevărat că ROBOR a evoluat în descreștere, ultimele date pe care le avem la nivel european privind inflația arată că nu am depășit încă momentul cel mai greu”, a explicat analistul financiar.

Potrivit lui Aurelian Dochia, inflația și cererea de credite reprezintă elemente importante care vor influența evoluția dobânzilor.

„Toată lumea așteaptă să vadă încotro se va îndrepta piața cu dobânzile. În primul rând inflația va determina dobânzile și mai este un element care contează, respectiv cererea de credite. Raportul credite/depozite este încă bun, iar băncile au o situație confortabilă. Faptul că băncile au folosit multe din resursele pe care le aveau pentru împrumuturi acordate Ministerului Finanțelor – au ajuns oarecum la limită în privința aceasta – ceea ce le rămâne trebuie să fie pentru acordarea de credite sectorului privat. Momentan nu știm care va fi cererea aici, asteptăm să vedem”, a mai detaliat analistul financiar.

Creditarea pare să încetinească și băncile nu au nevoie de bani

Băncile asteaptă să scadă dobânzile la depozite ca să se finanțeze mai ieftin, este de părere Dragos Cabat, analist economic.

„În mod normal, băncile ar trebui ca la depozite să nu dea dobânda care este așteptată peste un an de acum încolo când o să scadă sub 10%. Depozitele în general sunt pe termen scurt, dacă își face cineva pe 2 ani se dau dobânzi care să reflecte inflația peste 1 an sau 2 ani, dar cei care fac depozite la 3 luni sau 6 luni ar trebui să aibă o dobândă peste inflația care este acum și nu prea se întâmplă așa. Dobânzile sunt în continuare real negative”, a explicat Dragoș Cabat.

Conform analistului economic, acest lucru se datorează și faptului că a fost o lungă perioadă de timp în care lichiditatea a fost mai mult decât suficientă pe piață. Din acest motiv băncile nu au avut nevoie să atragă bani de pe piață și au ținut dobânzile la depozite sub inflație.

„Acest lucru s-ar putea schimba în măsura în care băncile or să aibă din ce în ce mai multă nevoie de bani și nu vor mai putea obține așa ușor de pe interbancar. Pentru moment, creditarea pare să încetinească și băncile nu au nevoie de bani. Dacă creditarea ar lua avânt și băncile ar avea nevoie de bani atunci s-ar competiționa și pe a plăti dobânzi mai mari la depozite”, a precizat Dragoș Cabat, citat în articolul publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar, de luni 6.03.2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.