Infofinanciar > Info > Banca Românească va avea o nouă identitate. S-a finalizat fuziunea cu EximBank
Info

Banca Românească va avea o nouă identitate. S-a finalizat fuziunea cu EximBank

Banca EximBank Sursa foto EximBank
Banca EximBank, Sursa foto: EximBank

EximBank a finalizat alăturarea de Banca Românească și urmează să devină o bancă universală. Astfel, aceasta își face intrarea pe piața de retail din România încă de pe 31 decembrie 2022. Aceasta va deveni o bancă universală ce oferă clienților servicii complete. Aceste bănci vor funcționa ca o singură instituție și va purta numele EximBank.

Potrivit comunicatului băncii, din data de 3 ianuarie 2023, „toți clienții Băncii Românești vor deveni clienți ai EximBank”.

EximBank face cărțile

„Platforma de Internet Banking a EximBank va fi disponibilă pentru operațiuni până pe 30 decembrie 2022, ora 12.00 urmând ca, până pe 02 ianuarie 2023, serviciul de Internet Banking să fie indisponibil, acest interval fiind necesar pentru migrarea la noua platformă de Internet
Banking a EximBank. Din 03 ianuarie 2023, veți putea accesa platforma de Internet Banking a EximBank în programul normal. Modul de accesare al platformei va fi menționat pe site-ul www.eximbank.ro”, conform comunicatului, ce poate fi consultat în întregime aici.

„După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislația specifică și regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbție între EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obținut în această lună avizul prealabil al Băncii Naționale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Național al Registrului Comerțului. În aceste condiții, din 31 decembrie 2022 – data efectivă a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele două bănci vor funcționa ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank. Este un moment de o importanță majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât și pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenței capitalului românesc pe piața financiar-bancară, mai ales în contextul actual. Noi am crezut de la bun început în potențialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arată o dată în plus angajamentul nostru ferm de a continua să susținem creșterea economiei românești prin suportul financiar pe care îl vom acorda tuturor segmentelor de piață, fie că  vorbim despre persoane fizice sau companii”, a transmis președintele executive al EximBank, Traian Halalai, conform mediafax.ro.

Banca Românească și-a achitat datoria

Pentru achiziționare Băncii Românești, EximBank a plătit aproximativ 60 de milioane de euro a un capital de cumpărare de aproape 130 de milioane de euro. Această tranzacție a inclus și rambursarea împrumutului subordonar ce a fost acordat de către NBG Băncii Românești, împrumut în valoare de 65 de milioane de euro. Rambursarea ce a fost înapoiată a fost de 90 de milioane de euro, valoare plătită de către Banca Românească prin lichidități propria. Ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că la această tranzacție statul nu a contribuit în niciun fel.

Totodată, noua bancă formată prin fuziunea celor două va avea active în valoare de 2,5 miliarde de lei, lucru ce o clasează pe locul 8 în sistemul bancar. Acesta are un capital de 1,6 miliarde de lei.

Această tranzacție a fost asistată de Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL. EximBank va avea în continuare acțiuni în segmentul garanțiilor și asigurărilor de stat, potrivit mandatului primit din partea statului român.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.