Infofinanciar > Info > Banca Românească a fost „absorbită” de EximBank! Ce se întâmplă cu clienții acestei companii din 3 ianuarie 2023
Info

Banca Românească a fost „absorbită” de EximBank! Ce se întâmplă cu clienții acestei companii din 3 ianuarie 2023

Sucursală Banca Românească, Sursă foto: Profit
Sursă foto: Profit

Instituția bancară EximBank a anunțat pe site-ul propriu că va prelua întreaga activitate a Băncii Românești din 3 ianuarie 2023, în urma procesului de fuziune prin absorbție. Însă, clienții BROM nu vor fi afectați deloc,  întrucât toate conturile şi produsele deţinute de aceștia vor fi transferate automat la Eximbank până la finalul zilei de 30 decembrie 2022.

„Această consolidare reprezintă o primă etapă din proiectul Eximbank de construire a unei bănci românești puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieței bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank – specializată în corporate banking, și Banca Româneasca – cu experiența relevantă pe segmentul de retail banking”, se arată în proiectul de fuziune redactat de reprezentanții EximBank

Astfel, toate operațiunile Băncii Românești vor fi preluate de EximBank, fără a afecta într-un fel clienții. De asemenea, pentru acest transfer nu va fi cerută nicio vizită la una dintre sucursalele companiei și nicio altă acțiune din partea clienţilor.

„Acest lucru nu aduce schimbări majore pentru că EximBank va menține beneficiile pe care le ai deja din colaborarea cu Banca Românească și îți va oferi acces la o gamă variată de produse și servicii bancare”, se arată într-un comunicat al băncii.

Cum se va desfășura procedura

Clienții își vor putea accesa conturile şi serviciile sub egida Băncii Românești până la 30 decembrie 2022. Ulterior, la finalul aceste zile, toate „proprietățile” (conturi, produse, servicii) deținute la Banca Românească vor fi transferate la EximBank, scriu cei de la Economica.

De asemenea, conturile IBAN nu vor modifica, în timp ce soldurile conturilor vor fi preluate integral de EximBank. Totodată, cardurile deținute în prezent de clienți vor putea fi utilizate fără restricții și în aceleași condiții până la data de expirare.

În privința produselor de economisire și creditare, acestea vor fi preluate de EximBank în aceleași condiții pe care clienții le-au avut la Banca Românească la momentul fuziunii.

În plus, unităţile bancare cu care s-a lucrat până în 2023 nu se modifică, aceasta vor deveni EximBank.

Ce probleme ar putea apărea

Potrivit reprezentanților Exim Bank, clienții ar putea întâmpina mai multe întreruperi în privința funcționării cardurilor în perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, însă acestea vor fi notificate în timp util.

De asemenea, în aceeași perioadă, este posibil să apară întreruperi în funcționarea aplicației e-bancamea, dar și acestea vor fi notificate în timp util.

Tranzacție de aproape 60 de milioane de euro

EximBank a anunțat achiziția participației majoritare a Băncii Românești în 2019 pentru aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Tranzacția a fost ulterior finalizată în ianuarie 2020.

Pe lângă preţul oferit pentru capital, în cuantumul tranzacției a mai fost inclusă rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG (National Bank of Greece), în valoare de 65 de milioane de euro, şi rambursarea, de către BROM, a finanţării intragrup primite de la banca-mama, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Romaneasca din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

În urma acestui transfer, Banca Românească a devenit membră a Grupului EximBank.