Infofinanciar > Info > Banca austriacă Raiffeisen Bank, prima reacție după ce României i-a fost respinsă intrarea în Schengen! „Ne arătăm surprinși…”
Info

Banca austriacă Raiffeisen Bank, prima reacție după ce României i-a fost respinsă intrarea în Schengen! „Ne arătăm surprinși…”

Raiffeisen Bank, Sursă foto: Replica ONLINE
Sursă foto: Replica ONLINE

Reprezentanții băncii austriece Raiffeisen Bank International au emis un comunicat, în contextul în care României i-a fost respinsă joi cererea de aderare la spațiul Schengen în consiliul JAI de către Austria. Instituția bancară a încercat să sublinieze relația importantă care a existat și care există pe plan financiar între țara noastră și statul austriac.

„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinşi de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante pieţe din Europa Centrală şi de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană şi susţine creşterea economică sustenabilă prin intermediul unei pieţe comune bazată pe liberă circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanţează şi susţine economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piaţă”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Raiffeisen.

A sprijinit peste 2 milioane de români

De asemenea, membrii Raiffeisen anunță că banca, de la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, a fost alături de 2 milioane de clienţi (persoane fizice), dar și de peste 110.000 de IMM-uri şi 5600 de corporaţii mari şi medii, scrie Mediafax.

„În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% şi a înregistrat cea mai mare creştere pe segmentul corporaţii, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajaţi, în aproximativ 300 de sedii. În ultimii 30 de ani, investiţiile străine din România au jucat un rol crucial pentru modernizarea economică şi integrarea economiei de piaţă din România în lanţurile internaţionale de producţie. Dincolo de capitalul şi investiţiile pe care grupul RBI le-a făcut pe piaţa locală, Raiffeisen Bank este un motor care susţine dezvoltarea economiei locale, prin finanţări pe termen lung, prin creare de locuri de muncă, atât direct cât şi indirect, ca efect al finanţării afacerilor locale şi a lanţului său de furnizori, prin transfer de tehnologie şi know-how ce contribuie la creşterea productivităţii, şi, nu în ultimul rând, prin taxe şi impozite care susţin bugetul de stat. Nu în ultimul rând, Raiffeisen Bank International rămâne profund angajat faţă de principiile care stau la baza Iniţiativei de la Viena şi, în calitate de co-fondator al acestei iniţiative, Grupul îşi reafirmă, şi în vremuri foarte grele, angajamentul său faţă de România şi faţă de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale”, se mai arată în comunicatul emis de Raiffeisen.

Rareș Bogdan le-a declarat „război” băncilor

După ce Austria s-a opus intrării României în spațiul Schengen, europarlamentarul Rareș Bogdan i-a îndemnat pe românii cu conturi deschise la băncile austriece să-și mute activele la alte instituții bancare.

„Astăzi împotriva intereselor României și a românilor a fost Austria. Companiile de stat din România care în momentul acesta au carduri bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste, sunt obligate de către fiecare român în parte să-și închidă de la Raiffeisen și de la Erste”, a susținut joi Bogdan, potrivit Adevărul.