Infofinanciar > Info > Banca Mondială vrea să mărească taxele românilor! Se modifică impozitarea pentru locuințe și salarii
Info

Banca Mondială vrea să mărească taxele românilor! Se modifică impozitarea pentru locuințe și salarii

realitatea.net
Sursa foto: realitatea.net

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a venit cu noi explicații despre cum ar trebui să reacționeze țara noastră în fața noilor măriri de taxe propuse de Banca Mondială. 

Potrivit unul document oficial, înaintat de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, România trebuie să introducă o supraimpozitare a salariilor. 

Care sunt măsurile pe care le vrea Banca Mondială 

În documentul redactat de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, referitor la suprataxarea salariilor românilor, se menționează și câteva măsuri care trebuie implementate bugetului de stat. 

Printre aceste măsuri se numără și eliminarea scutirilor de impozit pentru salariile angajaților din agricultură, IT și construcții, creșterea impozitului pe dividende de la valoarea de 8 procente la 10 procente și creșterea impozitelor achitate pentru deținerea unei casei sau a unui teren. 

De asemenea, Banca Mondială dorește ca TVA-ul pentru hoteluri, restaurante și mâncarea la restaurant să fie majorat pe termen scurt și ca cel pentru alimente, produse farmaceutice să fie majorat pe termen lung. 

În plus, o altă măsură care trebuie implementată pentru bugetul de stat este creșterea impozitării microîntreprinderilor. 

”Aceasta analiză făcută de Banca Mondială este o analiză care se bazează pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Dar, pe de altă parte, trebuie să țină cont de politicile publice și de ceea ce ne dorim ca obiectiv de țară. Și dacă ne dorim ca obiectiv de țară să creștem investițiile… Și atunci, o parte din aceste măsuri cu siguranță nu sunt acceptabile din punctul de vedere al strategiei pe termen lung pe care o avem”, a explicat Florin Spătaru. 

PSD vrea un principiu al echității 

Potrivit lui Florin Spătaru, se discută despre un principiul al echității. „Un principiu pe care l-am promovat de mai multe ori. Noi, Partidul Social Democrat, am venit cu acest principiu al echității pentru a diminua aceste decalaje. Dar, pe de altă parte, când vorbim de atragerea investițiilor, atunci haideți să ne uităm că prima măsură a adus o creștere a PIB-ului în România”. 

Însă, potrivit declarațiilor, reducerea de impozite pentru domeniile de IT, agricultură și construcții au adus noi locuri de muncă și de asemenea, creșterea activității în domeniile menționate, potrivit Antena 3.

Aceste modificări înaintate de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au fost făcute pentru a se acoperi gaura de 20 de miliarde de euro din bugetul de stat, deși oficiali anunțaseră ca nu vor să impună creșteri ale taxelor și impozitelor sau tăieri de salariu. 

„Problema este că noi dăm peste 95% din veniturile fiscale pe salarii, pensii și asistență socială. Este imens. Cei mai mulți bani din bugetul de stat se duc pe cheltuieli «fixe» care, indiferent de mersul economiei sau performanța autorităților fiscale, trebuie plătite. În plus, nu pot fi tăiate ușor, mai ales în prag de an electoral, și nici nu pot fi tăiate fără reforme masive în administrația publică centrală și locală”, spune economistul Cristian Păun. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.