Infofinanciar > Lumea la zi > Azi în istorie, 16 noiembrie: Se înființează UNESCO
Lumea la zi

Azi în istorie, 16 noiembrie: Se înființează UNESCO

unesco (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

În urmă cu 78 de ani, UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – tradus din engleză) a fost înființată pentru cu scopul de a promova pacea mondială. Modalitatea acestei organizații de a obține acest lucru a fost prin unirea țărilor prin educație, artă, știință și cultură.

Se promovează în cadrul acestei organizații respectul universal pentru toate cele 193 de state membre. Acestea sponsorizează proiecte care îmbunătățesc alfabetizarea, ajută la formare și educație tehnică. Se implementează, de asemenea, și promovarea științei și se conservă istoria regională și culturală.

Se înființează UNESCO

Ceea ce face UNESCO celebru este protecția reperelor care dețin o importanță culturală sau naturală. Aceste situri din patrimoniul mondial UNESCO sunt capodopere ale geniului creativ uman și repere ale naturii. Desemnate ca fiind semnificative, cu o valoare excepțională pentru umanitate, până în prezent au fost protejate 1.154 de situri din 167 de țări.

Italia este țara cu cele mai multe situri alese, 58 de zone selecționate. Iar China o urmează îndeaproape cu 56 – toate fiind păstrate pentru generațiile viitoare. UNESCO a lansat, de asemenea, mișcări globale, cum ar fi „Educație pentru toți”, pentru a promova în continuare obiectivele sale principale, scrie goodnews.org.

Azi în istorie

  • Tubul cu vid a fost inventat de fizicianul englez John Ambrose Fleming. Este o componentă cheie a primelor aparate de radio, adesea considerat începutul electronicii (1904).
  • SUA și Uniunea Sovietică au stabilit relații diplomatice oficiale (1933)
  • LSD a fost sintetizat pentru prima dată de chimistul elvețian Dr. Albert Hofmann în laboratoarele Sandoz din Basel, Elveția (1938)
  • China l-a eliberat pe Wei Jingsheng, un proeminent disident pro-democrație. Asta după ce a fost deținut timp de 18 ani pentru activități „contrarevoluționare”. A fost apoi deportat în SUA, unde fundația sa lucrează pentru îmbunătățirea drepturilor omului și a libertății în țara sa natală (1997)
  • Bill Clinton a devenit primul președinte american în funcție care a vizitat Vietnamul (2000)
  • Prințul William și Kate Middleton și-au anunțat logodna (2010)