Infofinanciar > Info > Azi în istorie. 10 martie 2006: Mars Reconnaissance Orbiter ajunge pe Marte
Info

Azi în istorie. 10 martie 2006: Mars Reconnaissance Orbiter ajunge pe Marte

Azi în istorie. 10 martie 2006: Mars Reconnaissance Orbiter ajunge pe Marte
sursa foto iDevice

Marte sau „Planeta Roșie” reprezintă o fascinație pentru oameni de mii de ani. Romanii i-au dat numele după zeul războiului, din cauza culorii sângerii a planetei. Planeta are o frumusețe astrală, cu dune de nisip, vulcani uriași, canioane de mii de kilometri lungime și calote polare.

Pe Marte temperatura medie este de -60 grade și minimele ating -125 de grade. Presiunea atmosferică este de numai 1% din cea a Pământului, astfel că dacă un om ar ajunge vreodată acolo fără costum spațial s-ar sufoca în câteva minute și sângele ar începe să fiarbă.

Misiunea Mars Reconnaissance Orbiter

Acum 17 ani, a avut loc un eveniment istoric important pentru lumea științifică. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) este o navă spațială NASA, proiectată pentru a efectua explorarea planetei Marte de pe orbită. MRO a călătorit în spațiul interplanetar timp de șapte luni și jumătate înainte de a ajunge pe Marte.

La 10 martie 2006, nava spațială și-a început intrarea în orbită, apropiindu-se de Marte. A trecut  peste emisfera de sud a planetei la o altitudine de 370–400 km. Toate cele șase motoare principale ale MRO au funcționat timp de 27 de minute pentru a încetini. Doar trei manevre de corectarea traiectoriei au fost necesare, misiunea de intrare pe orbita planetei fiind un succes. A fost economisit combustibil, acesta fiind util pentru prelungirea misiunii MRO.

Operațiunile științifice ale MRO ar fi trebuit să dureze doi ani pământeni, între noiembrie 2006 și noiembrie 2008. Un scop principal al misiunii a fost acela de a cartografia suprafața marțiană cu camerele de înaltă rezoluție. În această direcție, nava MRO a avut un rol important pentru NASA, alegând locurile de amartizare ale viitoarelor misiuni de suprafață. Un exemplu este misiunea Phoenix Mars Lander, care a explorat zonele arctice marțiene.

MRO deținea o serie de instrumente științifice cum ar fi camere foto, spectrometre și un aparat radar, utilizate pentru a analiza formele de relief, stratigrafia, mineralele și gheața de pe Marte. MRO a deschis drumul altor nave spațiale și monitorizării condițiilor meteorologice sau de suprafață. De asemenea, nava spațială a introdus un nou sistem de telecomunicații. Sistemul de comunicații MRO a transmis mai multe date spre Pământ decât toate celelalte misiuni interplanetare la un loc. Nava a servit drept satelit de transmisie pentru viitoarele misiuni.

Descoperirile navei spațiale Mars Reconnaissance Orbiter

La 29 septembrie 2006, MRO a realizat prima imagine de înaltă rezoluție de pe orbita sa științifică. NASA a publicat fotografii detaliate ale craterului Victoria împreună cu roverul Opportunity, vehicul spațial, aflat pe marginea acestuia.

MRO a continuat să transmită imagini ce au permis descoperiri legate de geologia planetei Marte. Cea mai importantă observație este anunțarea observării unor caracteristici ale terenului care indică prezența și acțiunea dioxidului de carbon lichid sau a apei la suprafață planetei, conform HotNews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.