Lumea la zi

Umbrelele să fie deschise. Satelitul NASA care orbitează în jurul Pământului de aproape 40 de ani va cădea de pe cer

Satelitul ERBS Sursa foto UNILAD
Satelitul ERBS, Sursa foto: UNILAD

Experții spun că este posibil ca bucăți din satelit să cadă în timp ce acesta va reintra în atmosfera Pământului duminică seara, după patru decenii în spațiu. De asemenea, ei susțin că satelitul retras, care a fost trimis pentru prima dată în spațiu în 1984, este puțin probabil să rănească pe cineva.

Șansele ca resturile să cadă peste cineva sunt „foarte mici”, a declarat agenția spațială.

Cea mai mare parte a satelitului de două tone și jumătate este posibil să ardă la reintrarea în atmosferă, potrivit NASA, deși unele bucăți ar putea supraviețui.

Posibilitatea ca cineva să fie rănit este extrem de mică

Șansele ca cineva să fie rănit de resturile care vor cădea sunt de 1 la 9.400, susține NASA.

Satelitul este așteptat să cadă duminică seara (cu 17 ore mai mult sau mai puțin), potrivit Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

Cu toate acestea, Aerospace Corporation, cu sediul în California, susține că luni dimineață este mai probabil (aproximativ 13 ore), de-a lungul unei traiectorii care trece peste Africa, Asia, Orientul Mijlociu și zonele cele mai vestice ale Americii de Nord și de Sud, conform dailystar.co.uk.

„Retragere” după 40 de ani

Satelitul ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) a fost lansat în urmă cu 39 de ani la bordul navetei spațiale Challenger. Satelitul a avut parte de o despărțire specială de pe Challenger.

„Lansată de pe naveta spațială Challenger la 5 octombrie 1984, nava ERBS a făcut parte din misiunea ERBE (Earth Radiation Budget Experiment) a NASA, care cuprindea trei sateliți. Acesta a transportat trei instrumente, două pentru a măsura bugetul energetic radiativ al Pământului și unul pentru a măsura constituenții stratosferici, inclusiv ozonul.  

Bugetul energetic, adică echilibrul dintre cantitatea de energie de la Soare pe care Pământul o absoarbe sau o radiază, este un indicator important al sănătății climei, iar înțelegerea acestuia poate ajuta, de asemenea, la dezvăluirea modelelor meteorologice. Concentrațiile de ozon din stratosferă joacă un rol important în protejarea vieții de pe Pământ de radiațiile ultraviolete dăunătoare. 

ERBS și-a depășit cu mult durata de viață preconizată de doi ani, funcționând până la retragerea sa în 2005. Observațiile sale au ajutat cercetătorii să măsoare efectele activităților umane asupra echilibrului radiațiilor de pe Pământ. NASA a continuat să se bazeze pe succesul misiunii ERBE cu proiecte care includ actuala suită de instrumente de satelit CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System).  

Stratospheric Aerosol and Gas Experiment II (SAGE II) de pe ERBS a efectuat măsurători stratosferice. SAGE II a colectat date importante care au confirmat că stratul de ozon era în scădere la scară globală. Aceste date au contribuit la elaborarea Acordului internațional privind Protocolul de la Montreal, care a dus la o scădere dramatică la nivel mondial a utilizării clorofluorocarburilor care distrug stratul de ozon. În prezent, SAGE III de pe Stația Spațială Internațională colectează date privind starea de sănătate a stratului de ozon”, au transmis cei de la NASA.

Sally Ride, prima femeie americană în spațiu, a eliberat satelitul pe orbită cu ajutorul brațului robotizat al navetei. În cadrul aceleiași misiuni a avut loc și prima ieșire în spațiu a unei femei din SUA, Kathryn Sullivan. A fost prima dată când două femei astronaut au zburat împreună în spațiu. A fost al doilea și ultimul zbor în spațiu al doamnei Ride, care a murit în 2012.