Infofinanciar > Lumea la zi > Azerbaidjanul ar putea găzdui COP29. Încă o victorie pentru statele petroliere?
Lumea la zi

Azerbaidjanul ar putea găzdui COP29. Încă o victorie pentru statele petroliere?

Azerbaijian, Sursă foto: Black News
Sursă foto: Black News

Azerbaidjanul, țară bogată în petrol, a primit joi un impuls surprinzător în încercarea sa de a organiza COP29 de anul viitor. Atunci când Armenia, o țară cu care se războiește de zeci de ani, a renunțat la propriile aspirații de a găzdui discuțiile și a susținut candidatura adversarului său.

Această întorsătură extraordinară a evenimentelor ar putea să se adauge la un tipar. În care națiunile producătoare de petrol și gaze conduc discuțiile anuale privind modul de reacție la încălzirea Pământului. A cărei cauză principală este arderea combustibililor fosili. Discuțiile au loc în această săptămână în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. La un an după ce negocierile din Egipt au dus la un text final favorabil continuării producției de gaze. Brazilia, care deține a doua cea mai mare rezervă de petrol din America de Sud, este favorită să găzduiască COP30 în 2025.

Azerbaidjanul ar putea găzdui COP29

Azerbaidjanul și Armenia s-au luptat pentru controlul unor teritorii disputate de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Cele două țări au emis joi o declarație comună în care au afirmat că Armenia va sprijini candidatura Azerbaidjanului. Pentru a găzdui negocierile privind clima de anul viitor. Anunțul a inclus, de asemenea, promisiuni de a face schimb de membri ai serviciilor care au fost capturați de fiecare țară în luptele recente.

Acordul ar putea ieși din impasul diplomatic care amenința să arunce în haos negocierile internaționale privind clima. În timp ce națiunile se aflau în impas cu privire la locul unde va avea loc COP29. Conferința anuală ar urma să se întoarcă în Europa de Est anul viitor. Dar Rusia s-a opus ofertelor fiecărui candidat al Uniunii Europene. Deoarece blocul a susținut Ucraina împotriva invaziei Moscovei. Între timp, Azerbaidjanul și Armenia au promis că își vor bloca reciproc propunerile din cauza propriilor lor ostilități prelungite. Fără a numi Rusia, declarația comună a precizat că țările „speră” că alte națiuni din Europa de Est „vor sprijini, de asemenea, candidatura Azerbaidjanului la găzduire”.

Victorie pentru statele petroliere

Armenia și Azerbaidjanul „își vor continua discuțiile cu privire la punerea în aplicare a mai multor măsuri de consolidare a încrederii, eficiente în viitorul apropiat. Și fac apel la comunitatea internațională să sprijine eforturile lor care vor contribui la construirea încrederii reciproce între cele două țări și vor avea un impact pozitiv asupra întregii regiuni din Caucazul de Sud”, se arată în declarație.

Acordul a fost raportat pentru prima dată de Reuters, care a relatat separat că Moldova și Serbia vizează, de asemenea, influenta președinție a COP de anul viitor. Departamentul de Stat și ambasadele americane din Rusia, Moldova și Serbia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Promisiuni privind clima

Această competiție tardivă pentru COP29 are loc la jumătatea discuțiilor din acest an din Emiratele Arabe Unite. A căror reticență în a accepta apelurile de eliminare treptată a combustibililor fosili a fost un punct de blocaj major în cadrul Summitului. Aceasta ar putea prefigura viitoarele impasuri privind energia. Economia Azerbaidjanului, care se află între Iran și Rusia, se bazează pe combustibili fosili. Pentru aproximativ 90% din exporturile sale. Moldova și Serbia se bazează în principal pe Moscova pentru aprovizionarea cu petrol și gaze.

Brazilia, care ar trebui să găzduiască COP30 peste doi ani, a decis săptămâna trecută să se alăture cartelului petrolier OPEC+. În cadrul acelui summit va avea loc a doua rundă de promisiuni naționale privind clima, cerute în cadrul Acordului de la Paris, conform Politico .