Infofinanciar > Lumea la zi > „Avionul Apocalipsei” al SUA a sosit în Europa! Ce rol are această aeronavă militară de ultimă generație
Lumea la zi

„Avionul Apocalipsei” al SUA a sosit în Europa! Ce rol are această aeronavă militară de ultimă generație

E-6B Mercury, aeronava americană militară (sursă foto: thedrive.com)
sursă foto: thedrive.com

O aeronavă militară de ultimă generație, de proveniență americană, a aterizat marți, în ziua 28 februarie, pe teritoriul Islandei. Acesta poartă denumirea tehnică de E-6B Mercury, numit în branșa militară și „Avionul Apocalipsei”.

Această aeronavă face parte din echipamentul Comandamentului European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (USEUCOM), iar prezența acestuia pe teritoriu european, în Islanda, a fost anunțată pe pagina de Twitter a instituției. E-6B Mercury este un element esențial în rândul echipamentelor militare ale SUA, fiind o aeronavă destinată controlului strategic și comunicațiilor, dar și un punct de comandă al Marinei SUA.

„O aeronavă E-6B Mercury a Marinei SUA, aparținând Comandamentului Strategic al US Wing One, a sosit recent în Islanda, în timp ce efectua operațiuni în zona de responsabilitate a USEUCOM. Echipajul s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Islanda, Carrin Patman, și cu alți diplomați și lideri militari”, se notează în mesajul scris de reprezentanții USEUCOM pe pagina de socializare.

Ce fac americanii cu această aeronavă?

„Avionul Apocalipsei”, așa cum mai este numit E-6B Mercury, este utilizat de către forțele militare americane în comunicarea mai ușoară cu submarinele nucleare din clasa Ohio. Acestea din urmă au și ele un scop strategic, căci sunt dotate cu rachete balistice intercontinentale. Un astfel de submarin are capacitatea de a deține la bord până la 24 de rachete de tip Trident II D5, acestea din urmă fiind folosite în transportul armelor de foc nucleare.

E-6B Mercury este o aeronavă specială pentru că este echipată cu o tehnologie militară de ultimă generație. Aceasta ar putea face față impulsurilor electromagnetice emise de o bombă nucleară. Astfel, E-6B Mercury este bazat pe tehnica de construcție a unui Boeing 707, adică un avion de transport american, primul avion cu reacție dezvoltat și produs de Boeing Commercial Airplanes.

Acest „ Avion al Apocalipsei” poate zbura la o altitudine de până la 12,8 km și are o rază de acțiune practică de 11.760 km. Această aeronavă este chiar mai rapidă decât o explozie nucleară şi, în plus, poate rezista unei ploi de asteroizi.

Când va fi pus în acțiune?

Această aeronavă militară este destinată acum să fie folosită în cazul unui scenariu apocaliptic, căci rolul său este de a le oferi un loc sigur președintelui american, secretarului Apărării, dar și altor oficiali guvernamentali din SUA. E-6B Mercury este cunoscut pentru faptul că poate rămâne în aer timp de două zile, iar în acest timp, poate continua comunicarea cu submarinele şi transmiterea de mesaje în orice colț al lumii, informează realitatea.net.  

Jurnaliștii de la CNN au cerut mai multe detalii din partea Comandamentului European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, iar potrivit informațiilor obținute, această aeronavă deține tehnica necesară pentru ca, în caz de urgență, președintele Statelor Unite să poată declanșa un atac nuclear de pe locul în care se află în timpul zborului. „Dacă toate persoanele din centrele de comandă de la sol sunt moarte, putem declanșa un atac nuclear noi de la bord”, a dezvăluit un militar american pentru jurnaliștii americani.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.