Info

Avertisment de la BNR pentru toți românii care au card bancar. Ce vor fi aceștia nevoiți să facă

techcorner.ro
FOTO:techcorner.ro

Peste 20 de milioane de carduri active existau la noi în țară la sfârșitul lunii iunie, potrivit datelor furnizate de Banca Națională (BNR). Prin urmare, Banca Centrală a României lansează un avertisment care îi vizează pe toți posesorii de carduri bancare. Pe fondul unei situații  îngrijorătoare supusă atenției autorităților și care a crescut în ultima perioadă, reprezentații BNR au lansat un avertisment asupra fenomenului de fraudarea a conturilor bancare.

Datele indică faptul că la noi în țară un număr de 20,232,563 de carduri bancare erau active la finalul lunii iunie cu 3,2% mai mult față de finalul anului 2021. Din numărul total, 20, 191, 520 au avut funcția de numerar, cu 621, 312 mai multe față de sfârșitul lunii decembrie 2021.

Avertismentele specialiștiilor în materie de fraude bancare

În aceste condiții au fost raportate în anul 2022, 46 de cereri pe tema fraudării conturilor, un număr în creștere. Din cele 46 de cereri, doar 14 au fost acceptate de unitățile bancare, restul solicitărilor fiind respinse deoarece comercianții au invocat faptul că banca este terț față de obligația de restituire sau plățile au fost efectuate de către utilizatori care și-au dezvăluit informațiile personale și au furnizat de bunăvoie toate elementele de securitate.

În cazul în care vă aflați în nefericita situația amintită, specialiști din domeniul oferă câteva sfaturi pentru a remedia efectele nefaste ale fraudelor „ Problematica fraudării conturilor, a cardurilor sau furtul datelor personale atrage o mare responsabilitate atât din partea consumatorilor, cât şi a băncilor. Consumatorilor le recomandăm să îşi verifice mai des contul, mai ales în această perioadă.

Dacă nu au aplicaţii de online banking prin care pot face acest lucru de la distanţă, o metodă ar fi şi accesarea serviciilor de notificare prin sms a plăţilor efectuate din cont. Chiar dacă acest lucru ar presupune un comision perceput de bancă, paza bună trece primejdia rea în astfel de cazuri, iar beneficiile sunt incontestabile”.

Dacă ați constatat că vă lipsesc bani din cont anunțați de îndată banca și Poliția, pentru ca autoritățile să întocmească un refuz de plată pentru suma considerată a fi frauduloasă. Unitățile bancare au obligația de soluționa în cel mai scurt timp posibil cererile de refuz venite din partea consumatorilor, în așa manieră încât plățile efectuate ilegal să nu fie validate, potirivt romaniatv.net.

Obligațiile unităților bancare

„ Apoi, dacă au observat că le-au dispărut bani din cont, să anunţe imediat banca şi Poliţia şi să formuleze un refuz la plata pe care o consideră frauduloasă. Băncile au responsabilitatea să rezolve cât mai repede cererile de refuz la plată venite din partea consumatorilor, astfel încât plăţile efectuate în mod nelegitim să nu fie procesate şi banii să nu fie transferaţi din conturile consumatorilor.

Recomandarea noastră este ca instituţiile bancare să îşi optimizeze procedurile pentru blocarea plăţilor sesizate de consumatori ca fiind frauduloase”, adaugă Alexandru Păunescu, reprezentant al BNR în colegiul de Coordonare al CSALB. De asemenea, oficialii BNR precizează că băncile ar trebuie să precizeze într-un loc cât mai vizibil, pe site-urile proprii în cât timp recomandă clienților să transmită refuzul de plată.

„ Aceste cereri care reclamă fraude ar trebui semnalizate şi filtrate pe toate canalele băncilor de relaţionare cu clienţii, fie că vorbim de call-center, e-mail, chat sau pagini de reclamaţii.

În plus, ar fi indicat ca băncile să menţioneze într-un loc cât mai vizibil pe site-urile proprii în cât timp recomandă consumatorilor să transmită refuzul de plată pentru situaţii în care aceştia sesizează tentativa de fraudare a propriilor conturi”, a mai declarat Păunescu.