Infofinanciar > Info > Comunicațiile electronice, mult mai sigure! Senatul a eliminat obligativitatea furnizării de date personale
Info

Comunicațiile electronice, mult mai sigure! Senatul a eliminat obligativitatea furnizării de date personale

Date personale
Credit imagine: infofinanciar.ro

Într-un sfârșit Senatul a adoptat proiectul cu privire la comunicațiile electronice. Această decizie a fost luată în urma eliminării mai multor prevederi declarate neconstituționale de către CCR.

Printre acele prevederi se numără și obligativitatea furnizorilor de servicii de găzduire a datelor de trafic de a oferi informații referitoare la identificarea abonaților sau a clienților, modalitătilor de plată și a istoricul accesărilor.

Senatul a votat legea în forma agreată de Camera Deputaţilor, în şedinţa din 22 iunie, care a reexaminat actul normativ ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale din 18 mai de neconstituţionalitate a anumitor dispoziţii din lege. Au fost înregistrate 72 de voturi „pentru”, 32 împotrivă şi 2 abţineri.

Proiect contestat de USR și AUR

Iniţial, proiectul a fost adoptat în 2 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, şi a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai USR, ai AUR şi de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi încălcat unele drepturi şi libertăţi fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Prin reexaminarea actului normativ, a fost eliminată prevederea potrivit căreia furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Alte prevederi eliminate se referă la faptul că, prin derogare, elementele de infrastructură fizică necesare susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice puteau fi amplasate pe spaţiile verzi situate în intravilan, fără modificarea prealabilă a documentaţiilor de urbanism, cu condiţia ca, în cazul amplasării supraterane, suprafaţa cumulată a amprentei la sol a acestor elemente de infrastructură fizică să nu depăşească 50 de metri pătraţi şi 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde în cadrul căruia sunt amplasate.