Info

Averea Regelui Charles al III-lea! Ce moștenire i-a lăsat mama sa

Charles al III-lea Sursă foto: AFP
Charles al III-lea Sursă foto: AFP

Charles al III-lea, noul monarh al Regatului Unit al Marii Britanii, administrează o avere de peste 42 miliarde de dolari. Mare partea din aceasta este sub formă de active, iar 500 de milioane de dolari, i-au rămas moștenire de la mama sa, regina Elisabeta a II-a.

Activele regelui constau în bijuterii, castele, o fermă de cai și vaste colecții de artă, pentru care nu plătește taxe.  În calitate de Prinț de Wales, acesta s-a aflat la conducerea Ducatului de Cornwall, producând sute de milioane de lire sterline din administrarea terenurilor. Acum, titlul a trecut la William, fiul cel mare al regelui.

Regele Charles al III-lea nu plătește taxe

Emily Nash, comentator regal, susține că Charles și-a adunat o parte din avere din administrarea proprietăților sale  și vânzarea diferitelor produse alimentare: „Ca Prinţ de Wales, Charles a administrat excelent Ducatul de Cornwall şi a reuşit să producă venituri uriaşe, atât din proprietăţi, terenuri şi alte investiţii, dar şi din dezvoltarea unor produse vândute de Ducatul de Coronwall. Vorbim despre biscuiţi, miere, alte produse alimentare care au fost vândute în magazine din Regat”, relatează Antena3.ro. 

Potrivit conturilor anuale ale ducatului, în perioada 2021-2022  a încasat 23 de milioane de lire sterline. În calitate de prinț, el a mai primit bani și prin Grantul Suveran anual, care este format din banii contribuabililor britanici. În postura de rege, Charles va continua să fie plătit prin grant.

„Sunt porţiuni mari de terenuri în centrul Londrei şi în alte zone din ţară care generează venituri uriaşe, prin proprietăţi, terenuri şi alte investiţii. Înţelegerea este că acestea sunt date statului în fiecare an, iar statul, la rândul său, îi dă monarhului Grantul Suveran, prin care familia regală îşi finanţează activităţile”, adaugă Emily Nash, conform sursei citate.

Cu toate acestea, nu este clar ce bunuri deține în prezent și nici cât valorează acestea. Regina Elisabeta a II-a a deținut proprietăți private, cum ar fi Castelul Balmoral din Scoția și Casa Sandringham din Anglia. Mai mult, nu se știe ce le-a lăsat suverana celorlalți copii ai săi, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward, precum și nepoților și altor potențiali moștenitori.

Charles nu va plăti niciun impozit pe ceea ce va primi, conform unui acord cu guvernul britanic care exclude unele elemente din averea monarhului de la plata impozitului pe moștenire de 40% din Marea Britanie, asta  dacă  lucrurile moștenite sunt dăruite succesorului imediat al monarhului.