Infofinanciar > Lumea la zi > Autoritățile, pe urmele lui Donald Trump! Forțele de poliție sunt în alertă
Lumea la zi

Autoritățile, pe urmele lui Donald Trump! Forțele de poliție sunt în alertă

Trump este arestat de poliție. Sursa foto: Forbes
Sursa foto: Forbes

Poliția din marile orașe americane se pregătește pentru potențiale tulburări în cazul în care fostul președinte Donald Trump va fi arestat în această săptămână pe fondul unei anchete privind bani ascunși.

Autoritățile din New York, Washington DC și Los Angeles își intensifică prezența forțelor de ordine.

Un procuror din Manhattan l-ar putea acuza pe Trump în legătură cu modul în care a declarat o plată către o vedetă porno pentru a păstra tăcerea în legătură cu o presupusă aventură. Ar fi primul caz penal intentat împotriva unui fost președinte american.
Baricade de oțel erau ridicate luni în fața Tribunalului Penal din Manhattan, unde Trump ar putea fi acuzat, amprentat și fotografiat, dacă acuzațiile vor fi depuse săptămâna aceasta, așa cum anticipează pe larg presa americană. O prezență sporită a poliției a fost observată, de asemenea, în fața Trump Tower din oraș.

Fiecare membru al Departamentului de Poliție din New York (NYPD), inclusiv detectivii în civil, a primit ordin să poarte marți uniforma completă și este pus în așteptare pentru a se mobiliza, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru CBS, partenerul american al BBC.

Poliția din New York și Grupul operativ comun de combatere a terorismului al FBI au luat legătura cu Serviciile Secrete americane, a căror sarcină este de a proteja președinții și foștii președinți, cu privire la modul în care ar putea avea loc o eventuală arestare.

Poliția Capitoliului, care îi protejează pe legislatorii de la Capitoliul din Washington DC, intenționează să emită marți o declarație de urgență, a declarat o sursă din Congres pentru CBS. Ordinul are ca scop creșterea coordonării cu alte agenții de aplicare a legii.

Mai mulți ofițeri de intervenție civilă vor fi, de asemenea, în așteptare, deși sursa din Congres a declarat că nu există o amenințare specifică și că ordinul este unul proactiv.

Amenințări din partea susținătorilor lui Donald Trump

În Los Angeles, poliția din Los Angeles și oficiali federali se pregăteau pentru un protest pro-Trump marți în fața unei clădiri federale, relatează ziarul LA Times. Oficiali ai serviciilor de informații americane au detectat o creștere a amenințărilor online împotriva oficialilor legali și guvernamentali de când Trump a scris online sâmbătă că se așteaptă să fie arestat marți, potrivit CBS.

Cele mai multe amenințări au fost îndreptate împotriva procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, cel care se așteaptă în general să depună acuzații împotriva lui Trump.

Sâmbătă, în aceeași zi în care Trump a postat că susținătorii săi ar trebui să protesteze, Bragg a trimis un e-mail către personal. „Nu tolerăm încercările de intimidare a biroului nostru sau de amenințare a statului de drept în New York”, a scris procurorul.

De ce este anchetat fostul președinte?

Marele juriu a fost înființat de  Bragg pentru a stabili dacă există suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Trump. Cazul Stormy Daniels se concentrează pe modul în care Trump l-a rambursat pe fostul său avocat, Michael Cohen, după ce acesta i-a plătit lui Daniels 130.000 de dolari pentru a păstra tăcerea înainte de alegerile prezidențiale din 2016 cu privire la o presupusă aventură avută cu ani în urmă cu Trump. Fostul președinte a negat orice astfel de relație cu Daniels.

Înregistrarea plății de rambursare a lui Cohen spune că a fost pentru „taxe legale”. Procurorii ar putea susține că acest lucru echivalează cu falsificarea de către Trump a unor documente de afaceri. Aceasta este o infracțiune minoră în New York, deși ar putea fi transformată în infracțiune, un caz mai grav, spun analiștii juridici. Agenții Secret Service desemnați să îl protejeze pe Donald Trump vor rămâne cu el în timpul oricărei arestări, relatează NBC.

Între timp, în sala de judecată, marele juriu a audiat luni un aliat al lui Trump, Robert Costello, care a fost chemat de echipa Trump pentru a-l submina pe martorul vedetă al acuzării, Cohen. Costello a declarat reporterilor după ce a ieșit din cele două ore de mărturie: „Am spus marelui juriu că acest tip (dl Cohen) nu ar putea spune adevărul nici dacă i-ai pune un pistol la tâmplă”.

El a susținut că Micheal Cohen, cu care a lucrat, i-a spus odată că dl Trump nu era la curent cu plata către dna Daniels. Cohen a fost încarcerat în 2018 pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru încălcarea legilor privind finanțarea campaniei electorale prin faptul că nu a declarat plata. Trump a declarat că a aflat de plată mult mai târziu.

După mărturia lui Costello de luni, Cohen a ripostat, spunând că acesta „nu are niciun simț al veridicității”. Trump a promis că își va continua campania pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 dacă va fi pus sub acuzare, conform bbc.com.