Infofinanciar > Lumea la zi > Austria impune o nouă condiție României pentru a intra în Schengen! Ce trebuie să se întâmple pentru a primi un vot pozitiv
Lumea la zi

Austria impune o nouă condiție României pentru a intra în Schengen! Ce trebuie să se întâmple pentru a primi un vot pozitiv

Spatiul Schengen, Sursă foto: Gândul
Sursă foto: Gândul

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, a anunțat luni că România poate adera la spațiul Schengen doar după ce are loc reforma politicii de migrație a Uniunii Europene. Acest anunț vine cu trei luni înainte ca țara noastră să încerce din nou îndeplinirea obiectivului în următorul Consiliu JAI de la Bruxelles.

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a spus aceasta într-un interviu acordat celor de la orf.at.

„Trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a adăugat Edtstadler, scrie Digi24.

Potrivit analiștilor, declarația făcută de Edtstadler creionează un nou refuz diplomatic la adresa României. Astfel că, poziția Austriei rămâne una fermă, la fel ca acum două săptămâni, când guvernul de la Viena ne-a blocat accesul în spațiul Schengen.

Oficialii din Austria au adus în discuție problema migrației atât în privința României, cât și în cea a Bulgariei, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Cererile de azil trebuie să scadă

Ministrul Afacerilor Externe a mai evidențiat faptul că, din ianuarie 2023, președinția Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de Suedia „care a fost încercată și care are experiență în același timp în ceea ce privește migrația. Aici mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi.”

În plus, Karoline Edtstadler a susținut că Bucureștiul va primi un vot pozitiv din partea Austriei atunci cererile de azil în țara sa vor scădea.

„Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, a mai declarat ministrul austriac.

Aceeași condiție impusă și de șeful diplomației

Acum o săptămână, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a susținut că țara sa va fi de acord cu aderarea României la Spațiul Schengen dacă numărul solicitanților de azil va scădea.

„Nimic nu va mai sta în calea extinderii dacă se vor lua măsuri în următoarele luni”, a transmis la acea vreme oficialul, într-un interviu acordat agenției APA, scrie nachrichten.at, citat de Digi24.

Atât timp cât Austria este afectată de cererile de azil, „este legitim când spunem că avem nevoie de sprijin”, a adăugat Schallenberg.

„Sunt încrezător că vom putea să luăm măsuri cu adevărat în următoarele câteva luni, pentru a face ca cifrele să scadă. Atunci, cu siguranță nimic nu va sta în calea extinderii spațiului Schengen. Nu am spus că nu putem fi de acord niciodată, ca să spunem așa, doar în acest moment”, a mai spus șeful diplomației austriece.