Lumea la zi

Au toată viața înainte! În ce țări din Europa se iese mai repede la pensie față de România

Pensionari, Sursă foto: Libertatea
Sursă foto: Libertatea

În România, potrivit legislației în vigoare, bărbații se pot pensiona la 65 de ani, în timp ce femeile la 62 de ani. De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În Europa, vârsta  de pensionare variază de la o țară la alta. Există practici diferite în fiecare stat, în funcție de tipul de pensie, conform setului de date al OCDE și raportului Pensions at a Glance.

Cele două rapoarte utilizează cifrele din 2020, cele mai recente date disponibile care analizează vârstele actuale și viitoare de pensionare pentru cei care au intrat pe piața forței de muncă la vârsta de 22 de ani.

Potrivit datelor celor două instituții, există unele state în care oamenii din câmpul muncii se pot pensiona mult mai rapid decât în țara noastră.

Unde se iese mai repede la pensie

Legislația actuală din Turcia prevede că bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 52 de ani, în timp ce femeile la 49 de ani.

Dintre statele membre ale UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, scriu cei de la Euronews.

De cealaltă parte, printre cele mai mari vârste de pensionare se află în Norvegia și Islanda (67 de ani), pentru ambele sexe.

Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.

Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau mai mult în majoritatea țărilor europene în care sunt disponibile date OCDE.

Pensionare anticipată

În privința vârstelor actuale de pensionare anticipată, acestea variază de la 59 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania, potrivit raportului OCDE. Pentru femei, variază de la 58 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania.

Media UE este de 64,3 ani pentru bărbați și de 63,5 ani pentru femei.

Crește vârsta de pensionare în Franța

Guvernul francez și-a prezentat marți reforma sistemului de pensii, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030. Premierul Elisabeth Borne și-a detaliat planurile de a-i face pe francezi să muncească mai mult timp, mărind, de asemenea, stagiul de cotizare necesar pentru o pensie completă la 43 de ani.

Această regulă urmează să intre în vigoare până în 2027, în timp ce vârsta legală de pensionare va crește cu șase luni în fiecare an, începând din septembrie, ajungând în cele din urmă la 64 de ani până la sfârșitul deceniului.

Criticile ascuțite ale reformei, atât din partea extremei drepte, cât și a extremei stângi, au însoțit protestele sindicatelor și ale cetățenilor îngrijorați de faptul că schimbarea planificată va fi resimțită cel mai dur de cei defavorizați.

Dar creșterea vârstei de pensionare nu este o tendință doar în Franța: vârsta standard obligatorie de pensionare va crește în majoritatea țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

În Franța, vârsta actuală de pensionare este de 64,5 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform setului de date al OCDE.

Aceasta înseamnă că Franța are o vârstă de pensionare ușor mai mare decât media UE. Este totuși mai mică decât în alte state membre ale blocului comunitar, cum ar fi Germania, unde această cifră se ridică la 65,7 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Femeile se bucură mai mult de pensie

Anii așteptați la pensie reprezintă speranța de viață măsurată la vârsta ieșirii efective de pe piața muncii, iar această cifră a crescut semnificativ de-a lungul timpului.

În 1970, bărbații din țările OCDE aveau în medie 12,0 ani după ieșirea de pe piața muncii, în timp ce în 2020 se pot aștepta să petreacă 19,5 ani la pensie.

Speranța de viață a femeilor la ieșirea de pe piața forței de muncă a fost mult mai mare la început, fiind de 16,0 ani în medie în țările OCDE în 1970.

Aceasta a crescut la 23,8 ani în 2020, în timp ce diferența dintre bărbați și femei a crescut ușor.

Se așteaptă ca femeile să trăiască cu patru ani mai mult decât bărbații după ce ies la pensie

Diferența dintre femei și bărbați în ceea ce privește anii preconizați de pensionare variază de la 2,0 ani în Irlanda la 7,5 ani în Cipru.

Până în 2020, femeile europene se pot aștepta, în general, să trăiască cu 4,3 ani mai mult decât bărbații după ce ies de pe piața muncii.

Cum stă situația în Europa

În timp ce media UE este de 4,6 ani, în Franța, diferența de gen este de 3,6 ani în favoarea femeilor.

Interesant este faptul că speranța de viață la pensie pentru ambele sexe variază foarte mult în Europa. Pentru bărbați, aceasta variază de la 14 ani în Letonia la 24 de ani în Luxemburg.

În cazul femeilor, aceasta variază de la 18,9 ani în Letonia la 28,4 ani în Grecia. În Belgia, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania, se așteaptă ca femeile să aibă la pensie 26 de ani sau mai mult.

Franța s-a clasat pe primele trei locuri în ceea ce privește anii preconizați de pensionare

Franța a înregistrat un nivel foarte ridicat al anilor preconizați la pensie, ocupând locul al doilea la bărbați (23,5 ani) și al treilea la femei (27,1 ani) pe întregul continent.

Vârstele de pensionare preconizate până în 2060

OCDE estimează că vârsta normală de pensionare va crește în medie cu aproximativ doi ani până la mijlocul anilor 2060 în țările membre.

Se estimează că Danemarca va avea cea mai mare vârstă de pensionare, de 74 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În multe țări, viitoarea vârstă reală de pensionare ar putea fi de aproximativ 65 sau chiar 66 de ani.

În UE, se preconizează că, până în 2060, vârsta de pensionare va fi de 66,1 ani pentru bărbați și de 65,9 ani pentru femei. În Franța, se preconizează că vârsta de pensionare va ajunge la 66 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei în aceeași perioadă.