Infofinanciar > Info > S-a modificat legea pensiilor! Cât vor primi românii după un stagiu de cotizare de 15 ani
Info

S-a modificat legea pensiilor! Cât vor primi românii după un stagiu de cotizare de 15 ani

Pensii
FOTO:graiulsalajului.ro

Persoanele care au cotizat la sistemul public de pensii pentru o perioadă de  10-15 ani, odată cu atingerea vârstei de pensionare, vor primi drepturi bănești care reprezintă 40% din valoarea salariului minim brut pe țară. Pentru o vechime în muncă de aproximativ 10-15 ani, angajații cotizatori la sistemul public de pensii vor primi mai puțin de jumătate din valoarea venitului minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime se adaugă un spor de 1%.

Până ca legea să fie promulgată, nu exista nici o reglementare care să introducă criterii de diferențiere în funcție de anii lucrați și beneficiarii de pensie mică. Prin urmare, persoanele care au o vechime de 12 ani vor avea aceeași pensie cu o persoană care a lucrat 35 de ani dar pe un salariu minim. ” Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”, se arată în corpul legii.

Românii cu o contribuție minimă de 35 de ani vor primi 40% din valoarea salariului minim

De asemenea, actul normativ mai prevede acordarea a 40% din valoarea salariului minim brut pe țară persoanelor care au o vechime între 10 și 15 ani și care la data intrării în vigoare a prevederilor legale sunt pensionate. Pentru fiecare an de vechime, se adaugă 1% din salariul minim brut pe țară.

„ Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”.

În situația în care, în urma calculării pensiei reiese o sumă mai mare, beneficiarul respectiv  va primi remuneratiaaferentă. Această formulă de calcul a fost introdusă pentru a corecta inechitățile strecurate în legislația în vigoare.

„ În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare.

Parlamentul a modificat și legea privind pensia de urmaș

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, potrivit noului text al legii pensiilor.

De asemenea, politicienii au modificat și prevederile actului normativ care reglementează și condițiile de acordare a pensiilor de urmaș, noutatea constând în faptul că se introduce acordarea unui ajutor de 25% din valoarea pensiei decedatului, unuia din supraviețuitori.

„ Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, arată prevederile legale, potrivit romaniatv.net.