Infofinanciar > Info > Au înfrânt! CCR a decis că salariile din sistemul public nu vor fi majorate!
Info

Au înfrânt! CCR a decis că salariile din sistemul public nu vor fi majorate!

bani, lei, ron, sursa foto dreamstime
sursa foto: dreamstime

Potrivit autorităților CCR, Curtea Constituțională a admis, miercuri, 21 septembrie, sesizările USR privind proiectele de lege referitoare la creșterile salariale din sistemul public. Principalele motive de neconstituționalitate ale sesizărilor sun lipsa unei fișe financiare, încălcarea principiului bicameralității și încălcarea procesului legislativ de adoptare a legilor.

Sunt vizate atât salariile parlamentarilor cât și cele ale președinților de consilii și a primarilor. Pentru a mări cu un sfert salariile demnitarilor și ale funcționarilor guvernamentali, coaliția de guvernare a propus o modificare a Legii privind salariile. Parlamentarii USR, care reprezintă opoziția, au contestat aceste majorări la Curtea Constituțională. Judecătorii Curții au stabilit acum, la trei luni de la sesizare, că nu se respectă Constituția în acest caz, ceea ce face ca majorările să nu fie valabile.

Nu mai cresc salariile demnitarilor

În ceea ce privește proiectele de majorări salariale în sistemul public care au fost aprobate de Parlament, Uniunea Salvați România a depus două sesizări la Curtea Constituțională.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei și deputat USR, a susținut încă de la depunerea sesizărilor că PSD și PNL sunt cei mai vinovați pentru diferențele salariale semnificative dintre angajații din sectorul public și cei din sectorul privat. El a susținut că românii nu sunt tratați în mod egal.  USR susține că autorii proiectului de lege nu au precizat de unde vor proveni fondurile pentru costurile bugetare asociate cu executarea noilor politici.

Principiul bicameralismului, potrivit reprezentanților Uniunii Salvați România, a fost încălcat pentru că legiuitorii aflați la putere au prezentat Camerei Deputaților amendamente care nu existau în forma Senatului și au deturnat complet intenția actului legislativ adoptat. Ca urmare, Senatul nu a fost consultat cu privire la aceste măsuri și a fost astfel exclus din procesul legislativ.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, au susținut reprezentanții USR, conform G4Media.

Veniturile demnitarilor urmau să fie majorate în această toamnă.