Infofinanciar > Lumea la zi > Au fost desemnați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică. Oamenii de știință au primit peste 900 de mii de dolari
Lumea la zi

Au fost desemnați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică. Oamenii de știință au primit peste 900 de mii de dolari

Premiul Nobel sursa foto C&EN
sursa foto C&EN

Oamenii de știință Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2022 pentru progresele lor în mecanica cuantică privind comportamentul particulelor subatomice, deschizând astfel calea către supercomputere și comunicații criptate.

Premiile Nobel au fost acordate pentru „experimentele cu fotoni încurcați, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul în știința informației cuantice”, a anunțat marți organismul de acordare a premiilor. Academia Regală Suedeză de Științe a declarat că laureații – Aspect este francez, Clauser american și Zeilinger austriac – au permis continuarea cercetării fundamentale și, de asemenea, au deschis calea pentru noi tehnologii practice.

„Există acum un vast domeniu de cercetare care include computere cuantice, rețele cuantice și comunicații criptate cuantic sigure”, a declarat aceasta într-o declarație, potrivit Reuters.

Premiul mai vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe. Fizica este al doilea Nobel acordat în această săptămână, după ce luni, geneticianul suedez Svante Paabo a primit premiul pentru Fiziologie sau Medicină.

Premiului Nobel are o istorie de peste un secol

Premiul Nobel este un premiu prestigios acordat separat în șase domenii diferite „celor care, în anul precedent, au adus cel mai mare beneficiu omenirii”. Inițial, premiul a fost acordat în domeniile Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură și Pace. Premiul pentru pace a fost caracterizat ca fiind „acordat persoanei care a făcut cel mai mult sau cel mai bine pentru a promova comuniunea între națiuni, abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum și înființarea și promovarea congreselor de pace”.  Ulterior, în 1968, a fost adăugat un al șaselea premiu în domeniul științelor economice. Premiul nu este în mod oficial un premiu Nobel, dar se numește „Premiul Sveriges Riksbank în domeniul științelor economice în memoria lui Alfred Nobel”. Acesta a fost instituit de Sveriges Riksbank (banca centrală a Suediei).

Prestigioasele premii pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, care a făcut avere din invenția dinamitei, și au fost acordate începând din 1901, cu câteva întreruperi, în principal cele două războaie mondiale.

Ce înseamnă premiul Nobel pentru fizică?

Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii, având în prim plan nume cunoscute ale științei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie și Marie Curie, și recompensând descoperiri care au schimbat modul în care vedem lumea. Anul trecut, oamenii de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi au împărțit premiul de fizică pentru activitatea lor privind sistemele fizice complexe, cum ar fi schimbările climatice ale Pământului, esențiale pentru înțelegerea încălzirii globale.

Anunțat în zile consecutive ale săptămânii la începutul lunii octombrie, premiul pentru fizică va fi urmat de premii pentru chimie, literatură, pace și economie, acestea din urmă adăugate în 1969 la lista inițială.