Infofinanciar > Lumea la zi > Marea teamă a Ucrainei: alianța dintre Rusia și China. Zelenski: „Va fi al treilea război mondial”
Lumea la zi

Marea teamă a Ucrainei: alianța dintre Rusia și China. Zelenski: „Va fi al treilea război mondial”

volodimir-zelenski
sursa foto euronews

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că, în cazul în care China va ajuta Rusia în efortul său de război împotriva Ucrainei, va avea loc un nou război mondial.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni China să nu sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și a spus că dacă va face acest lucru va provoca un război mondial, informează Jerusalem Post.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în timp ce China a declarat că Statele Unite nu sunt în poziția de a face cereri, după ce, în weekend, cel mai înalt diplomat american l-a avertizat pe omologul său chinez împotriva furnizării de arme de către China Rusiei în războiul său din Ucraina.

„Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federația Rusă în acest război”, a declarat Zelenski pentru cotidianul german Die Welt. „De fapt, aș dori ca ea să fie de partea noastră. În acest moment, însă, nu cred că este posibil”.

„Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici”, a adăugat el. „Pentru că, dacă China se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru”.

Comentariul lui Zelensky vine în urma avertismentului SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe înaltul diplomat chinez Wang Yi cu privire la consecințele pe care le va avea dacă China va oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând într-un interviu acordat după întâlnirea dintre cei doi că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Zelenski a declarat pentru Die Welt că Ucraina i-a transmis președintelui moldovean Maia Sandu informații care sugerează că Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova.

„Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar mi-a mulțumit pentru informații. Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a adăugat el.

Kremlinul a declarat luni că relațiile Rusiei cu Republica Moldova sunt foarte tensionate și i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chișinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat rusească.

China a propus un plan de armistitiu

China a cerut o încetare a focului între Rusia și Ucraina într-un document de poziție privind încheierea războiului, care a oferit o oarecare repriză Moscovei, dar a fost rapid respins de aliații Kievului, în timp ce conflictul intră în al doilea an, informează Bloomberg.

Câteva dintre cele 12 puncte prezentate de China în documentul publicat vineri ar oferi, dacă ar fi puse în aplicare, beneficii clare președintelui rus Vladimir Putin. Printre acestea se numără o încetare a focului, care ar îngheța trupele rusești aflate pe teritoriul ucrainean, precum și un apel la încetarea imediată a tuturor sancțiunilor care nu sunt aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia deține drept de veto.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, vorbind la CNN, a respins propunerea chineză, spunând că aceasta ar fi trebuit să se încheie după primul punct, care solicită „respectarea suveranității tuturor țărilor”.