Infofinanciar > Info > Atenție clienți Euroins! Ce se întâmplă în cazul unui accident și când trebuie schimbată polița de asigurare
Info

Atenție clienți Euroins! Ce se întâmplă în cazul unui accident și când trebuie schimbată polița de asigurare

rca, sursa foto playtech
Sursa foto: playtech

Piața asigurărilor a fost zguduită de-a dreptul în urma hotărârii luate de ASF, care constă în retragerea autorizației companiei Euroins, după ce s-a constatat starea sa deplorabilă. Oamenii ce au asigurări la această companie au devenit foarte temători cu privire la modul în care se vor desfășura lucrurile de aici înainte.

Tocmai de aceea trebuie să se pună la  curent cu noutățile de o importanță majoră apărute în cazul poliței Euroins.

Ce se întâmplă cu asigurații?

„În primul rând, polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă.

De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurător autorizat.

În al doilea rând, în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare”, a fost anunțul dat de UNSAR în cadrul unui comunicat de presă.

„Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăți axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autoritățile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluții, ci și căile de a preîntâmpina astfel de situații pe viitor, inclusiv o analiză detaliată și imparțială a întregului context legislativ specific RCA.

Este însă important de punctat că problemele din zona RCA nu se regăsesc și în cazul altor tipuri de asigurări. Astfel, industria de asigurări înglobează mult mai multe segmente, precum asigurările de viață, sănătate, de bunuri și proprietăți, locuințe și nu numai, reprezentând un pilon important al economiei românești. Per ansamblu, în ciuda acestor situații cu care s-a confruntat, industria de asigurări a rămas alături de clienți de-a lungul timpului, plătind în fiecare zi calendaristică despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR și gestionând aproape 16 milioane de polițe”, se precizează, de asemenea, în comunicatul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, conform antena3.ro.

Neregulile găsite de ASF

Ce a descoperit ASF la Euroins:

„La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria”, a precizat ASF, conform hotnews.ro.