Infofinanciar > Info > Totul despre RCA în 2023! La ce ajută, cum se verifică și ce amendă primești dacă nu ai o astfel de poliță
Info

Totul despre RCA în 2023! La ce ajută, cum se verifică și ce amendă primești dacă nu ai o astfel de poliță

Mașini, Sursă foto: Știrile Kanal D
Sursă foto: Știrile Kanal D

Toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă obligatoriu, potrivit legii, Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA). Prin aceasta, un asigurator va plăti persoanelor păgubite, în urma unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat polița respectivă, daunele suferite de acesta, de ordin fizic sau material.

Asigurarea RCA poate fi achiziționată de proprietarul unui autovehicul atunci când acesta își înscrie un autoturism nou în circulație sau când îi expiră polița veche.

Practic, toți șoferii trebuie să aibă permanent o poliță RCA valabilă, pe toată perioada în care autovehiculul acestora este înmatriculat. Acest lucru se aplică și acelor mașini care nu sunt utilizate.

Potrivit legii în vigoare, RCA îl protejează atât pe cel vinovat de producerea accidentului (pe plata daunelor survenite în urma acestuia), cât și pe cel păgubit (are garanția că va primi de o reparare a prejudiciului material/moral suferit).

Verificarea RCA poate fi online

Șoferii din România care vor să-și verifice valabilitatea poliței RCA o pot face online, cu ajutorul BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA), scrie Digi24.

Astfel, la adresa web „aida.info.ro”, cei interesați își pot verifica situația propriei mașini/ propriilor mașini în baza seriei de șasiu sau a numărului de înmatriculare.

De asemenea, în urma noilor modificări apărute în sistemul de acordare a polițelor RCA, acestea pot fi emise și valabile și pe teritoriul altor țări, nu numai în România.

Astfel, acest lucru va permite mai multor posesori de mașină să plătească costuri mai mici pentru asigurarea autovehiculului.

Ce amendă primești dacă nu ai RCA

Atunci când un șofer este oprit de poliție pe stradă, din diverse motive, acestuia i se va cere să prezinte următoarele documente: polița RCA, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și permisul de conducere.

Dacă autoritățile descoperă că șoferul în cauză are Asigurarea RC expirată, cel aflat la volan riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei.

De asemenea, acestuia i se va retrage certificatul de înmatriculare până când cel în cauză face dovada încheierii unei asigurări.

Care este diferența dintre CASCO și RCA

Potrivit normelor actuale, o asigurare CASCO este o poliță facultativă, care acoperă evenimente ce nu fac parte din suita celor „protejate” de RCA.

Diferența ar fi că Asigurarea RCA acoperă strict daunele provocate de asigurat unui terț, în timp ce CASCO are în vedere și daunele provocate de șofer propriei mașini sau pagubele suferite în urma unor acte de furt, vandalism.

Însă, prețul unei asigurări CASCO este unul mai ridicat, în comparație cu cel al RCA. Tariful, potrivit legii, se stabilește în funcție de valoarea autovehiculului asigurat.

Practic, prețul CASCO este, pe an, de câteva ori mai mare decât prețul unei polițe RCA.