Infofinanciar > Lumea la zi > Avem nevoie de răspunsuri. De ce atacă Statul Islamic Rusia?
Lumea la zi

Avem nevoie de răspunsuri. De ce atacă Statul Islamic Rusia?

Avem nevoie de răspunsuri. De ce atacă Statul Islamic Rusia?
Foto: facebook.com

Statul Islamic (ISIS) atacă acolo unde poate. Și unde e lăsat. Și dacă e vorba de o mare capitală a lumii precum Moscova, e mult mai bine, pentru că garantează că difuzorul e mult mai mare. Parisul, Berlinul, Madridul sau Londra știu deja că sunt cadre ideale pentru comiterea unui atac de amploare. Capitala Rusiei nu este mai mică, scrie La Razon.

Dar, în plus, dacă propaganda islamistă găsește „motive” pentru a-şi justifica atacul, eficiența este mult mai mare. Iar în cazul atacului asupra sălii de concerte din Moscova trebuie să-l căutăm în două locuri din lume foarte îndepărtate de Moscova. Și care au devenit două „curți” vitale pentru interesele Kremlinului.

Expansiunea rusă

Prima este Siria de mai bine de un deceniu, unde intervenția trupelor lui Vladimir Putin a fost crucială pentru a învinge Statul Islamic într-un război cu trei beligeranţi (regimul și opoziția erau ceilalți doi) care amenință să devină perpetuu.

ISIS a jurat atunci război Kremlinului și și-a stabilit ca obiectiv răzbunarea pe teritoriul rus, care a suferit deja o duzină de atacuri în ultimii ani.

Celălalt scenariu care a servit drept răzbunare rece împotriva lui Putin a fost Sahelul, regiunea Africii în care se antrenează teroriști jihadiști și unde Moscova și-a sporit prezența în ultimii ani.

Controlul unor țări precum Mali, Burkina Faso sau Niger (ultimul a optat deschis pentru Moscova în defavoarea Washingtonului și Parisului, fosta metropolă) este fundamental pentru Moscova. Dar presupune sarcina de a lupta cu taberele de antrenament jihadiste.

Se cam știa

Atacul de la Moscova nu a fost însă o surpriză. Pe 8 martie, diverse ambasade occidentale, inclusiv cea a Statelor Unite, și-au avertizat cetățenii din Rusia cu privire la posibilitatea unor atacuri iminente în țară.

„Ambasada este la curent cu rapoarte care sugerează că extremiștii plănuiesc atacuri împotriva adunărilor în masă de la Moscova, inclusiv concerte”, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA.

Pe 7 martie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat că a neutralizat o celulă ISIS din provincia Kaluga care intenționa să atace o sinagogă din Moscova.

„Teroriștii au opus rezistență armată în timpul arestării lor și au fost neutralizați de focul defensiv”, a informat agenția TASS.

Pe 3 martie forțele de securitate ruse au eliminat șase suspecți jihadiști într-o operațiune în Ingușeția, în Caucazul de Nord. Comitetul Național Antiterorist a raportat că cei decedați erau membri ai ISIS.

ISIS de Caucaz

Filiala ISIS din Rusia, cunoscută sub numele de „Wilayat al Quqaz” (provincia Caucaz), a fost fondată de extremistul Rustam Asildarov în 2015.  Se presupunea că și-a încetat activitatea după asasinarea acestuia de către guvernul rus în Daghestan în decembrie 2016.

Atacul de vineri de la Moscova este precedat de o altă acțiune împotriva intereselor ruse. Pe 5 septembrie 2023, ISIS a revendicat un atac în apropierea ambasadei Rusiei din Kabul.

Și Rusia, alături de câteva țări precum Pakistan și Iran, și-au menținut ambasada la Kabul. Talibanii,  în ciuda fundamentalismului lor, sunt rivali ai ISIS.

Iarăși Siria

În septembrie 2015, la cererea președintelui Bashar al-Assad, Rusia a început să susțină guvernul sirian. Inamicii erau rebelii din opoziție și a grupările jihadiste, inclusiv ISIS.

Intervenția rusă a fost esențială pentru înăbușirea rebeliunii și înfrângerea Statului Islamic.

Jihadiștii din republicile ruse din Caucaz s-au alăturat Statului Islamic în Siria pentru a lupta cu forțele din propria țară. Unii s-au întors în Rusia după conflict, reprezentând o amenințare pentru Moscova.

Pe de altă parte, instabilitatea din Sahel a dus la lovituri de stat pro-ruse în Niger, Mali și Burkina Faso, cu participarea mercenarilor Wagner.  Aici există o prezență mare a Statului Islamic și a grupurilor loiale Al Qaeda de asemenea.

Unele regiuni din Mali au devenit un câmp de luptă între ISIS și forțele guvernamentale susținute de Grupul Wagner.

În această țară Statul Islamic comite asasinate constante și deține în prezent controlul asupra Menaka, o regiune situată în est.