Infofinanciar > Lumea la zi > Asta înseamnă să fii…antreprenor. Neuralink deținută de Elon Musk a înregistrat o creștere de 150% în doar doi ani
Lumea la zi

Asta înseamnă să fii…antreprenor. Neuralink deținută de Elon Musk a înregistrat o creștere de 150% în doar doi ani

Elon Musk Sursa foto: chilieathonita.ro
FOTO: chilieathonita.ro

Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, care a fost evaluat la aproape 2 miliarde de dolari într-o rundă privată de strângere de fonduri în urmă cu doi ani, valorează acum aproximativ 5 miliarde de dolari, pe baza unor tranzacții bursiere executate în mod privat descrise pentru Reuters de cinci surse care au cunoștință despre acest subiect.

Unele achiziții efectuate de investitori optimi au crescut evaluarea în ultimele luni, înainte de anunțul făcut de Neuralink la 25 mai, când autoritățile de reglementare din SUA au aprobat un studiu pe oameni cu cipul său cerebral, au declarat sursele.

Neuralink este evaluată la 5 miliarde de dolari

Experții au declarat că ar putea dura mai mulți ani pentru ca Neuralink să obțină autorizația de utilizare comercială. Kip Ludwig, fost director de program pentru inginerie neuronală la Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH), a declarat că se așteaptă „cu optimism” ca Neuralink să mai aibă nevoie de cel puțin 10 ani pentru a-și comercializa implantul cerebral.

Compania se confruntă și cu alte provocări care includ anchete federale privind modul în care a gestionat cercetarea pe animale. Cu toate acestea, în urma aprobării procesului, acțiunile Neuralink au fost comercializate în mod privat către investitori în ultimele zile la o evaluare de 7 miliarde de dolari, echivalentul a 55 de dolari pe acțiune.

Elon Musk și-a exprimat mari ambiții pentru Neuralink, spunând că cipul său ar permite atât persoanelor sănătoase, cât și celor cu dizabilități să se prezinte în centrele din cartier pentru inserții chirurgicale rapide de dispozitive pentru tratarea obezității, autismului, depresiei și schizofreniei.

Miliardarul Musk le vede folosite chiar și pentru navigarea pe internet și telepatie. Un director executiv al Neuralink a prezentat recent obiective mai modeste pe termen scurt, cum ar fi ajutarea pacienților paralizați să comunice prin intermediul textului computerizat fără a tasta la mașină.

Tranzacții cu acțiuni estimate la o valoare totală de 5 miliarde de dolari

Tranzacțiile cu acțiuni, la o evaluare de aproximativ 5 miliarde de dolari, au fost efectuate de acționari precum angajații și primii susținători ai companiei, mai degrabă decât vânzarea de noi acțiuni de către Neuralink către investitori.

Astfel, așa-numitele tranzacții secundare sunt un indicator imperfect al valorii unei companii. Volumul lor este redus și nu beneficiază de consensul mai larg al pieței, ca în cazul unei runde de strângere de fonduri sau al unei oferte publice inițiale.

Saltul de evaluare a Neuralink în cadrul tranzacțiilor secundare este în contrast puternic cu alte startup-uri. Potrivit furnizorului de date Caplight, aproximativ 85% dintre companiile care nu au făcut obiectul unei oferte publice inițiale sunt evaluate în prezent în cadrul tranzacțiilor secundare la un discount mediu de 47% față de ultima lor rundă de finanțare.

Prin intermediul acțiunilor de crowd founding Neuralink a obținut 205 mln. USD

În ultima strângere de fonduri cunoscută a Neuralink, în 2021, aceasta a strâns 205 milioane de dolari la o evaluare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit furnizorului de date Pitchbook. Multe dintre vânzările recente de acțiuni au fost făcute către investitori relativ mici, care, de obicei, se concentrează mai mult pe obținerea unei felii dintr-o companie deținută de Musk decât pe examinarea evaluării acesteia.

Suma maximă solicitată pentru acțiunile Neuralink scoase la vânzare la o evaluare de 7 miliarde de dolari a fost de doar 500.000 de dolari, potrivit Reuters. Sim Desai, directorul executiv al Hiive, o platformă online unde sunt tranzacționate acțiunile, a declarat că cererea pentru acțiunile Neuralink a fost „extraordinară”. Desai a estimat evaluarea pe care cumpărătorii sunt dispuși să o plătească la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Unii experți în domeniul biomedical sunt sceptici. Arun Sridhar, un om de știință și antreprenor specializat în neuromodulare, a calificat evaluarea Neuralink drept „nebunească”, având în vedere cât de devreme se află implantul cerebral în dezvoltarea sa clinică.

Cercetătorii sunt reticenți în privnița Neuralink

„Un studiu de evaluare a siguranței și tolerabilității nu este în niciun caz valabil pentru a justifica o evaluare de 5 miliarde de dolari”, a declarat Sridhar, care a ajutat la lansarea Galvani Bioelectronics, un dezvoltator de implanturi susținut de GSK Plc (GSK.L) și Verily Life Sciences de la Alphabet Inc. (GOOGL.O).

Galvani nu este un concurent al Neuralink, deoarece implanturile sale în curs de dezvoltare vor fi instalate într-o arteră către splină pentru a ajuta la tratarea artritei reumatoide, și nu în creier.

Autorritățile de reglementare în domeniu (FDA) au respins inițial anul trecut cererea Neuralink pentru un studiu pe oameni, invocând motive de siguranță. Chiar și după ce a obținut aprobarea, compania se confruntă cu mai multe provocări. Compania lui Elon Musk a intrat în atenția legislatorilor americani după ce Reuters a raportat în luna mai că, consiliul său de cercetare pe animale ar fi încălcat reglementările privind conflictul de interese.

Angajații care au făcut parte din acest consiliu și care supraveghează bunăstarea animalelor testate, au avut de asemenea de câștigat de pe urma dezvoltării rapide a implantului. Acțiunile Neuralink pe care le dețin unii dintre angajați au crescut cu aproximativ 150% în valoare în doar doi ani, pe baza tranzacțiilor secundare.

Departamentul de aplicare a legii din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA a investigat Neuralink pentru posibile încălcări ale legislației privind bunăstarea animalelor. Angajații au declarat anul trecut pentru Reuters că firma se grăbea și făcea operații de mântuială pe maimuțe, porci și oi, ceea ce a dus la mult mai multe decese de animale decât era necesar, în timp ce Musk făcea presiuni asupra personalului pentru a primi aprobarea FDA.