Infofinanciar > Lumea la zi > Pacienții cu dizabilități și cei orbi vor putea fi vindecați! Cipul Neuralink a lui Elon Musk va începe testările pe oameni
Lumea la zi

Pacienții cu dizabilități și cei orbi vor putea fi vindecați! Cipul Neuralink a lui Elon Musk va începe testările pe oameni

Elon Musk Sursa foto: chilieathonita.ro
sursa foto: chilieathonita.ro

Elon Musk a declarat miercuri că se așteaptă să înceapă testele clinice pe oameni pentru un cip cerebral fără fir, dezvoltat de compania sa Neuralink, în șase luni. Cipul le-ar putea permite pacienților săi cu dizabilități să revină la mobilitate.  

Compania dezvoltă interfețe de cipuri cerebrale despre care Neralink spune că le-ar putea permite pacienților cu dizabilități să se miște și să comunice din nou, Musk adăugând miercuri că va viza, de asemenea, restabilirea vederii pacienților orbi. 

Neuralink vrea să înceapă testările pe oameni 

Cu sediul în San Francisco Bay Area, California, și Austin, Texas, Neuralink a efectuat în ultimii ani teste pe animale, dar încearcă să primească aprobarea din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) pentru a începe testele clinice pe oameni. 

„Vrem să fim extrem de atenți și siguri că va funcționa cum trebuie înainte de a introduce unul dintre dispozitive într-o persoană”, a declarat Musk în timpul unei prezentări publice a dispozitivului, așteptată cu nerăbdare de mulți. 

Vorbind în fața unei mulțimi de invitați selecți în cadrul unei prezentări la sediul Neuralink, eveniment care a durat aproape trei ore, Musk a subliniat viteza cu care compania își dezvoltă dispozitivul. 

„Progresul, la început, în special în ceea ce privește implementarea beneficiilor pentru oameni, va părea poate agonizant de lent, dar facem toate lucrurile necesare pentru a-l aduce la bun sfârșit”, a adăugat el. „Deci, în teorie, progresul ar trebui să fie exponențial”. 

 Ce va face cipul Neuralink 

Primele două beneficii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii și permiterea mișcării mușchilor la persoanele cu handicap, a declarat Musk. „Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, niciodată, chiar și născut orb, noi credem că putem totuși să le restabilim vederea”, a spus el.  

Evenimentul fusese planificat inițial pentru 31 octombrie, dar Musk l-a amânat cu doar câteva zile înainte, fără a oferi un motiv. 

Ultima prezentare publică a companiei Neuralink, în urmă cu mai bine de un an, a implicat o maimuță purtând un cip cerebral și care a jucat un joc pe calculator, singură. 

Obiectivele lui Elon Musk 

Musk, care deține și producătorul de vehicule electrice Tesla, firma de rachete SpaceX și platforma de socializare Twitter, este cunoscut pentru obiectivele uriașe precum colonizarea planetei Marte și salvarea umanității. Ambițiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeași anvergură. 

Acesta vrea să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe și, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să recupereze funcțiile motorii și să trateze boli ale creierului precum Parkinson, demență și Alzheimer. Musk vorbește deseori despre împreunarea creierului cu inteligența artificială. 

Progresele Neuralink sunt lente 

Cu toate acestea, Neuralink se mișcă mai greu decât era anticipat. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că își propune să primească aprobarea de la FDA până la sfârșitul anului 2020. Apoi, la o conferință de la sfârșitul anului 2021, a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mulți angajați, foști și prezenți au declarat că Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obține aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, conform Reuters.