Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul Trezoreriei avertizează! Sancțiuni împotriva băncilor din China care ajută Rusia
Lumea la zi

Secretarul Trezoreriei avertizează! Sancțiuni împotriva băncilor din China care ajută Rusia

rusia-and-china
sursa foto arhiva companiei

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a avertizat luni, la Beijing, că băncile din China care facilitează sprijinul acordat Rusiei pe fondul războiului din Ucraina s-ar putea confrunta cu sancțiuni americane.

„Continuăm să fim îngrijorați de rolul pe care orice firme, inclusiv cele din, îl joacă în achizițiile militare ale Rusiei”, a declarat Yellen în remarcile făcute în timpul unei conferințe de presă la încheierea călătoriei sale în China.

„Am subliniat că firmele, inclusiv cele din Republica Populară Chineză, nu trebuie să ofere sprijin material pentru războiul Rusiei și că se vor confrunta cu consecințe semnificative dacă o vor face”, a continuat ea. „Și am întărit faptul că orice bănci care facilitează tranzacții semnificative care canalizează bunuri militare sau cu dublă utilizare către baza industrială de apărare a Rusiei se expun riscului de a fi sancționate de SUA.”

Pe cine sprijină China?

Administrația Biden a avertizat anterior China să nu sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care se întinde acum de mai bine de doi ani, scrie The Hill.

Secretarul de stat Antony Blinken a dezvăluit anul trecut că Beijingul a furnizat Moscovei asistență neletală și că ia în considerare trimiterea de ajutor letal.

Blinken, Yellen și alți oficiali ai administrației au emis avertismente severe către guvernul chinez, iar Departamentul de Stat a sancționat mai multe companii chineze despre care a spus că au încălcat măsurile de control al exporturilor impuse Rusiei.

Ultimul avertisment al lui Yellen către băncile chineze vine în contextul în care ajutorul suplimentar al SUA pentru Ucraina a fost blocat în Congres din cauza opoziției republicanilor.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson (R-La.), a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Parlamentul va lua în considerare cererea de asistență, amânată de mult timp, „imediat după” vacanța de Paște de două săptămâni. Cu toate acestea, mișcarea ar putea declanșa reacții de respingere, întrucât reprezentanta Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) amenință să forțeze un vot privind demiterea lui Johnson.