Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwanul joacă cartea păcii. Ce înseamnă vizita președintelui în China
Lumea la zi

Taiwanul joacă cartea păcii. Ce înseamnă vizita președintelui în China

China si Taiwan sursa foto Kanal D
Sursa arhiva companiei

În urmă cu aproape un deceniu, Ma Ying-jeou a devenit primul lider taiwanez care s-a întâlnit față în față cu omologul său chinez după 1949. Această întâlnire a marcat apogeul relațiilor dintre cele două părți.

Luni, în contextul în care relațiile dintre cele două țări sunt în declin, Ma a făcut o vizită în China. Această vizită ar putea include o întâlnire cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing. Scopul acestei întâlniri ar putea fi repararea legăturile tensionate.

Unificarea Taiwan-China

Aflat de mulți ani înafara mandatului, Ma este o figură importantă în politica taiwaneză, care are puțină putere de a schimba status quo-ul dintre Beijing și Taipei, spun analiștii. Cu toate acestea, vizita oferă populației chineze speranța că mai există șansa unei unificări pașnice cu insula autoguvernată.

Conflictul

Taiwanul ocupă un loc cheie în teritoriul național a lui Xi. Acesta se află în centrul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing și Washington. Liderii Partidului Comunist de la Beijing consideră Taiwanul ca făcând parte din China, deși nu au condus niciodată acolo. Totuși aceștia au promis să preia controlul asupra acestuia, prin forță dacă este necesar.

Beijingul și-a sporit amenințările în jurul Taiwanului. Acest lucru a stârnit furie în străinătate, alimentând în același timp o nemulțumire în interiorul țării. Dar, în ultima vreme, în condițiile în care economia țării încă se luptă să scape de consecințele pandemiei, conducerea Chinei se retrage din conflictele diplomatice în timp ce se concentrează pe relansarea creșterii economice.

Pacea lui Ma

Într-o declarație susținută la aeroportul Taoyuan din Taiwan înainte de plecare, Ma și-a încadrat vizita ca pe o călătorie menită să promoveze pacea, sperând să „transmită vocea poporului nostru taiwanez care prețuiește pacea și speră să evite războiul”, a spus el.

Călătoria lui Ma are loc în contextul în care SUA și China se află în mijlocul încercării de a liniști o relație tensionată de mulți ani.

Noul președinte Tiwanez

Neliniștile vin o dată ce Taiwanul se pregătește să numească un nou președinte, Lai Ching-te, în luna mai. Beijingul îl consideră pe Lai un separatist ferm. Iar victoria sa în alegerile din ianuarie a fost considerată pe scară largă ca un semnal de îngrijorare.

Vizita lui Ma

„Vizita lui Ma este un semn care reasigură Beijingul că încă există un interes semnificativ al taiwanezilor pentru legăturile istorice și culturale comune cu China”, a declarat Wen-ti Sung, politolog la Universitatea Națională Australiană. Acesta a declrat și că „Este, de asemenea, un punct de date util pe care Beijingul îl poate indica pentru a îndemna publicul intern chinez că există încă motive pentru a fi răbdător cu Taiwanul.”

Pentru această vizită, Ma intenționează să petreacă 11 zile în China, însoțit de 20 de studenți din Taiwan. El a mers luni în orașul Shenzhen, în sudul țării, unde a vizitat producătorul de drone DJI și gigantul tehnologic Tencent. De asemenea, acesta s-a întâlnit cu Song Tao, șeful Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan.

Marți, Ma a vizitat fosta casă a lui Sun Yat-sen, fondatorul Kuomintangului, în orașul Zhongshan din sudul țării, conform The Wall Street Journal.