Infofinanciar > Info > România își cheamă rezerviștii în cadrul MOBEX 2022! Armata Română testează capacitățile militare a populației
Info

România își cheamă rezerviștii în cadrul MOBEX 2022! Armata Română testează capacitățile militare a populației

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

România sună mobilizarea! MApN își cheamă rezerviștii pentru un exercițiu de mobilizare cu scopul de a verifica capacitatea populației de a-și apăra țara. Potrivit antena3.ro, rezerviștii care vor răspunde afirmativ solicitării vor începe un program intensiv de pregătire.

Cu sau fără războiul din Ucraina, mobilizarea s-ar fi produs oricum, fiecare județ este obligat să deruleze, odată la nouă ani, un astfel de exercițiu. În județul Dolj, verficiarea rezerviștilor nu s-a mai produs din 2011, cu toate că acest lucru trebuia să se întâmple în 2020, pandemia a împiedicat desfășurarea exercițiului, care a fost reprogramat pentru 2022.

Autoritățile locale din Dolj au emis un comunicat de presă în curusul zilei de luni prin care anunță că în perioada 17-21 octombrie, se va desfășura un amplu exercițiu de mobilizare, MOBEX DJ-VL-22, pentru verificarea abilităților populație în materie apărare națională.

România sună goarna mobilizării

Exercițiul se desfășoară sub conducerea Ministerului Apărării Naționale și a Administrației Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

„Exerciţiile de acest tip se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora”.

Prin urmare, rezerviștii din Dolj și Vâlcea vor fi chemați în cursul acestei săptămâni la centrele regionale militare unde vor avea un program special și li se va furniza echipamentul necesar și vor participa la exerciții specifice activității militare.  De asemenea, se vor face și verificări în toate unitățile strategice și se vor inventaria toate bunurile de acolo.

Într-un comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale mobilizarea rezerviștilor din România se va produce și în județele Bihor și Sălaj în luna iunie a anului viitor.

MOBEX DJ-VL-22 se va desfăura și în alte localități ale țării

„Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Bihor și Sălaj, în luna iunie. Pe durata evenimentului de instruire, doar o parte din rezerviști cuprinși în planul de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire MOBEX DJ-VL-22 este planificat de Ministerul Apărării Naționale, în conformitate de prevederile art. 23 alin. (3) din legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război și ale art. 4. lit. f), pct 9 din Legea nr. 415 /2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, scrie antena3.ro

În contextul războiului din Ucraina absolvenții de liceu nu își mai doresc o carieră în armată, dacă în anii precedenți instituțiile de pregătire militară nu făceua față solicitărilor, pe un loc se băteau trei candidați, în momentul de față, locurile dipsonibile nu au fost ocupate.

De asemenea, în cursul acestui an Armata Română a anunțat că va face angajări masive, la ultima campanie de acest gen MApN a scos pe piața muncii peste 1600 de posturi.