Info

Arafat vs. Rafila! Ministrul Sănătății: „Eu am fost deschis la dialog!” Care sunt motivele neînțelegerii dintre cei doi

Raed Arafat și Alexandru Rafila
sursa realitatea.net

Șoarecele și pisica Guvernului din România. Ministrul Sănătății și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență continuă disputele aprinse, de data aceasta pe subictul ce ține de coordonarea medicinei de urgență.

Ziua internațională a medicinei de urgență a fost sărbătorită de aceștia în stilul specific: cei doi oficiali au participat la două evenimente unde și-au aruncat replici acide. În timp ce Alexandru Rafila spune că a încercat de mai multe ori să aibă un dialog, Raed Arafat susține că DSU coordonează activitatea din sistemul de urgență. 

„Activitatea de medicină de urgență care este extrem de importantă, sigur, printr-o colaborare cu toate instituțiile responsabile, cu DSU… Ministerul Sănătății are această responsabilitate legală de a organiza această activitate. Noi nu suntem împotriva cuiva, vrem să lucrăm împreună cu colegii noștri de la DSU, lucrul ăsta nu trebuie legat de persoane. Eu am fost deschis la dialog. Eu dialoguri pe facebook nu prea fac. Singurele remarci au fost pe facebook sau în interviuri care s-au desfășurat în biroul domnului doctor Arafat în care singur se intervieva și ne spunea care sunt elementele legate de medicina de urgență” este declarația mai puțin prietenoasă a lui Alexandru Rafila.

Răspunsul lui Raed Arafa

Șeful DSU este pe parte de coordonare operațională. „Medicina de urgență este finanțată de două ministere, de Ministerul Sănătății și MAI. Amândouă finanțează medicina de urgență și dacă unul se retrage, celălalt nu face față. Pe partea de coordonare operațională, conform legii, este DSU. Vreau să vă reamintesc că DSU, deși este în interiorul MAI, are o direcție generală de urgențe medicale, condusă de un medic, de un medic adjunct și are unele servicii: de formare, de strategie, de monitorizare”, a susținut Raed Arafat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că proiectul care prevede că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a rămas „în stand-by”. După cum spune acesta, el a dorit să discute deschis însă fără rezultat, nu a avut interlocutor.