Infofinanciar > Info > Rafila: „Nici vorbă de pandemie”. Boala maimuței nu se ia ușor. Ce trebuie să evitați
Info

Rafila: „Nici vorbă de pandemie”. Boala maimuței nu se ia ușor. Ce trebuie să evitați

Alexandru Rafila
Foto: romaniatv.net

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii,  a afirmat duminică, laTV, că variola maimuţei nu va degenera într-o pandemie.

Numai prin contact direct

„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere. Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată. Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila, duminică.

Noi nu avem vreun caz

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau vreo suspiciune de îmbolnăvire. Cauza principal este aceea că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. S

pecialiștii spun că virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Așadar, principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Unde există acest pericol

Pentru moment, doar patru țări din regiunea europeană au raportat până î cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei – Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. În afara Europei, s-au mai raporta cazuri în Canada și Statele Unite.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimuţei în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt bine cunoscute.

”Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Simptome

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

”Orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii. Urmărirea în timp util a contacţilor, măsurile de supraveghere şi comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariţiei altor cazuri şi gestionării eficace a epidemiei actuale”, atrage atenția Ministerul Sănătăţii.