Infofinanciar > Lumea la zi > Arabia Saudită menține aprovizionarea cu țiței a rafinăriilor asiatice. Nu se respectă promisiunea reducerii producției
Lumea la zi

Arabia Saudită menține aprovizionarea cu țiței a rafinăriilor asiatice. Nu se respectă promisiunea reducerii producției

Petrolul a fost mult timp principalul import energetic al Franței, ceea ce a dus la dezvoltarea unei importante industrii de rafinare. Sursa foto dreamstime
Sursa foto dreamstime

Gigantul petrolier de stat, Saudi Aramco, va furniza volume complete de țiței din contractul de încărcare în luna mai a acestui an, către mai mulți cumpărători din Asia de Nord, în ciuda promisiunii sale de a reduce producția cu 500.000 de barili pe zi, au declarat luni mai multe surse care au cunoștință de acest lucru.

Acest lucru vine după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC+, au surprins piețele săptămâna trecută prin anunțarea unei reduceri suplimentare a producției de 1,16 milioane de barili pe zi (bpd) începând cu luna mai și fiind valabilă pentru parcursul acestui an.

Asia, cea mai mare piață de import de țiței

Alocarea lunară a Saudi Aramco a fost urmărită cu atenție de către investitori ca un indicator pentru a vedea dacă reducerile de producție planificate ar putea restrânge aprovizionarea în Asia, cea mai mare piață de import de țiței din lume.

Oamenii din domeniu se întreabă dacă reducerea voluntară suplimentară va afecta cu adevărat oferta sau dacă este menită doar să susțină prețurile petrolului, a declarat o sursă din cadrul unei rafinării asiatice, care a refuzat să fie numită, declarând sub anonimat, deoarece nu deține autorizația de a discuta cu presa. Anunțul OPEC+ a făcut ca prețurile futures ale țițeiului Brent și West Texas Intermediate din SUA , să urce cu 6% săptămâna trecută, revenind la nivelurile înregistrate ultima dată în noiembrie.

Săptămâna trecută, Saudi Aramco a surprins, de asemenea, piața prin majorarea prețurilor pentru țițeiul Arab Light pe care îl vinde în Asia pentru a treia oară în ceea ce privește luna mai a acestui an. În plus, a majorat și prețurile altor tipuri de petrol pentru clienții asiatici, pe fondul așteptărilor de înăsprire a ofertei pe piață.

Scade cererea de petrol din Asia

Cererea de petrol din Asia ar urma să se slăbească în al doilea trimestru, deoarece mai multe rafinării din Asia, și anume Sinopec, al treilea rafinator ca mărime din Coreea de Sud și afiliat al Aramco, S-Oil Corp, Fuji Oil și Idemitsu Kosan din Japonia, închid afacerile în luna mai cu o capacitate de distilare a țițeiului de 1,15 milioane de bpd, în total, doar în luna precizată.

Cu toate acestea, unii investitori sunt optimiști în ceea ce privește o redresare a cererii de petrol din China și se așteaptă ca piețele globale de petrol să se restrângă în a doua jumătate a acestui an și să împingă prețurile spre 100 de dolari pe baril.

Între timp, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), un gigant petrolier de stat din Emiratele Arabe Unite, a informat cel puțin trei cumpărători din Asia că va furniza toate volumele contractuale de țiței în luna iunie, au declarat surse comerciale. Emiratele Arabe Unite intenționează să reducă 144.000 bpd din luna mai, ca parte a reducerilor OPEC+, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.