Infofinanciar > Lumea la zi > Ar fi Lavrov un „maestru Jedi” priceput? Cele mai noi preocupări ale ministerului de Externe rus
Lumea la zi

Ar fi Lavrov un „maestru Jedi” priceput? Cele mai noi preocupări ale ministerului de Externe rus

Serghei Lavrov - sursa foto - agora.md
Sursa foto: agora.md

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat marți seară presa occidentală ca fiind un mijloc de propagandă părtinitor care nu înțelege bogata și complexa tradiție a francizei Star Wars.

Criticile Ministerului de Externe al Rusiei vin în urma unui articol publicat de postul britanic Sky News, care l-a numit pe ministrul Serghei Lavrov „maestrul Jedi al artelor întunecate ale diplomației”.

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, acest lucru reprezintă o neînțelegere profundă a Star Wars și a sfârșit prin a fi perceput ca o laudă la adresa lui Lavrov.

Cum a ajuns Serghei Lavrov să fie un maestru Jedi?

Articolul Sky News în cauză discută despre acțiunile recente ale lui Lavrov în cadrul Națiunilor Unite. În prezent, Rusia deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU pentru luna aprilie. O poziției vizavi de care multe țări și chiar și ONU nu o agreează și pe care Ucraina, țară pe care Rusia a invadat-o din 24 februarie 2022, o numește „o glumă proastă de Ziua Păcălelilor de aprilie”.

De-a lungul lunii aprilie, Lavrov, din poziția de președinte al Consiliului de Securitate al ONU, a făcut numeroase afirmații despre cum Occidentul dorește să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei prin susținerea Ucrainei. Ministrul rus de Extene a declarat că orice acord de pace ar trebui să se concentreze pe crearea unei „noi ordini mondiale”.

Afirmațiile vin după alte declarații contradictorii, cum ar fi faptul că în Ucraina nu este un război, că, de fapt, Kievul Ucraina a lansat conflictul și că liderul nazist Adolf Hitler avea sânge evreiesc.

Analiza Sky News arată că Lavrov că încearcă să gireze invazia Ucrainei pentru a obține sprijin pentru Rusia, folosind un mod similar cu un truc mental Jedi. Maeștri Jedi din seria „Războiul Stelelor” folosesc o forță mistică și omniprezentă pentru a influența mințile celorlalți – manevră care nu funcționează cu toată lumea și, în principal, funcționează doar cu cei slabi de minte.

Ministrul Lavrov în postură de maestru Jedi, Sursa foto: Twitter

Ministrul Lavrov în postură de maestru Jedi, Sursa foto: Twitter

Zakharova susține că ministrul este un Jedi bun

Maria Zakharova susține însă că articolul SkyNews nu înțelege ce sunt Jedi. Într-o intervenție pe Telegram, purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe a explicat că Jedi reprezintă partea luminoasă a Forței și a citat explicația creatorilor Star Wars despre cine sunt Jedi.

„Ei sunt cavalerii gardienii păcii și justiției, Ordinul Jedi. Ei se află pe partea luminoasă a Forței. Ei protejează Republica Galactică și știu să folosească Forța, o putere supranaturală. Săbiile laser sunt armele lor”, a explicat Zakharova, care a precizat că „În principiu, toate acestea sunt adevărate, cu excepția faptului că Lavrov… nu și-a scos încă sabia laser”, adăugând o fotografie a lui Serghei Lavrov editată pentru a semăna cu un Jedi care ține în mână o sabie laser.

Dar în timp ce înțelegerea proprie a articolului din Sky News despre Star Wars și Jedi poate fi într-adevăr interpretată greșit, asta nu înseamnă că nici înțelegerea Zakharovei nu este fără cusur. Forța în Star Wars are două laturi, partea luminoasă și partea întunecată. Există mai mulți indivizi și grupuri care o urmează pe cea din urmă, cei mai cunoscuți fiind Sith, dar și Jedi căzuți, cunoscuți sub numele de „Dark Jedi”.

Lavrov este de partea întunecată a Forței

Și Jedi buni și cei „întunecați” sunt cunoscute pentru că folosesc trucuri mentale. Fanii și scriitorii au remarcat, de asemenea, că trucul minții Jedi poate fi el însuși ceva atât de imoral în mod inerent și, prin urmare, o abilitate aliniată la partea întunecată.

Cazuri similare de utilizatori ai părții întunecate care influențează negativ mințile altora sunt numeroase în Războiul Stelelor și sunt și mai evidente în continuitatea Legends, universul extins înainte ca Disney să cumpere Lucasfilm. Acolo, sunt prezente mai multe varietăți de trucuri mentale care ar putea fi folosite cu ușurință pentru a influența mințile altora în scopuri nefaste.

Așadar, analiza Sky News ar putea fi mai precisă decât s-a dorit pentru obiectivul lor. Dacă Lavrov este un Jedi, s-ar putea să se alinieze cu partea întunecată a Forței. El nu ar fi singurul Jedi care face acest lucru – celebru este Contele Dooku, care a fost cândva un Jedi înainte de a cădea de partea întunecată și de a face carieră în politică, conducând în cele din urmă Alianța Separatistă. Așadar, nu ar fi fără precedent.

Războiul Stelelor și invazia rusă în Ucraina

Interesant este că nu este prima dată când Războiul Stelelor apare în războiul dintre Rusia și Ucraina.

În martie, s-a dezvăluit că actorul Mark Hamill, care îl interpretează pe Luke Skywalker în franciza Star Wars și care și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina pe rețelele de socializare, și-a împrumutat vocea pentru Air Alert, o aplicație de avertizare a raidurilor aeriene folosită pe întreg teritoriul Ucrainei.

În plus, pe tot parcursul războiului, dar mai ales în primele zile, mai mulți utilizatori de rețele de socializare au realizat videoclipuri care relatează evenimentele din timpul războiului în stilul monologurilor de deschidere de la începutul fiecărui episod al serialului TV Războiul clonelor, conform Jerusalem Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.